Горни Лом иска заводът да работи

Младите загърбиха урните, избраха кафенетата

Горни Лом иска заводът да работи | StandartNews.com

Защо да осигурим голямата заплата на 240, а ние да мизерстваме, питат в селото

Гласуваме, но до урните стигат само възрастните хора. Младите и този път ги няма. Така счетоводителката Елка Лукова обясни настроенията на хората в почерненото видинско село вчера към обяд. До 12 часа само 132 души от общо 570 имащи право на глас бяха дошли до училището, където се намират двете секции, за да пуснат бюлетина.

Хората са отчаяни, продължи Лукова. Това, което се случи преди дни - гръмна завод "Миджур" и загинаха 15 души, засяга всички. Мнозина са работили във фабриката, взели са пенсия от нея. Други сега си осигуряват прехраната от завода и се чудят, ако го затворят, какво ще правят, къде ще работят. Според счетоводителката младите й съселяни са обезверени. Те не вярват, че нещо може да се промени.

Трагедията ги е направила по-откровени и директни. Назовават нещата без увъртане и деликатност. Защо да гласуваме и да осигурим голямата заплата на 240 души, когато ние тук си броим стотинките за хляб, казвали те. Лично аз гласувах с надежда, че нещо може да се промени. Това, което аз виждам като промяна, е създаване на предприятия, където хората да работят. В Горни Лом не искат места по социални програми за заетост или социални помощи. Тук сме хора работни, корави, горди. Балканджии. Затова искат работа, а не подаяние от държавата, завършва Елка Лукова.
82-годишният Младен Бонински потвърждава думите на счетоводителката. Макар и трудно подвижен, с чужда помощ, но стига до секцията. Гласува винаги за една и съща партия, издава той, но не казва за коя. Не е пропуснал избори досега и аверът му Ангел Зайков.

Млад мъж, който се зарича да отиде и да гласува, не крие, че се надява заводът отново да бъде отворен. Ако гласува, то е заради това. И през 2014 година преживели същото - затворили го, но след 2 - 3 месеца отново го пуснали. Човекът иска да работи, иска да има доходи в родното си село, а не някъде из България или в чужбина. Според него заводът трябва да заработи. Има цехове, където производството не е опасно и които не са разрушени. Те трябва да работят. Гръмнал е най-опасният - за унищожаване на старите мини. Този цех не е бил нужен, не го искаме и за в бъдеще, обяснява мъжът.

Възрастна жена се намесва в разговора и приглася на младежа. Заводът трябва да работи. Тя се е пенсионирала в него. Спомня си времето, когато чистели всяка прашинка от стените. По един месец всяка година го затваряли за ремонт. Това е било, когато е бил държавен. Откакто го продали, положението се влошило, започнали инциденти, стигнало се до трагедията. Никой не ремонтирал, не чистел машини и подове. Нямало и контрол за дисциплината. Дамата пожела да каже своето мнение за трагедията - много експлозиви на едно място и никакъв контрол. Това е. Възможно е заради по-малкото пари хората да са гледали работата си през пръсти.

Преди 3-4 години се вземаха над 1000 лв., но през последната започнали да намаляват разценките за свършена работа и накрая вземали жълти стотинки за цял месец, обяснява жената.

Бил съм застъпник и на други избори, но тези са мъчение за хората, казва Младен Младенов, учител в селото. Застъпник бе и вчера. Хората едвам се движат, пускат бюлетина без настроение. Тягостно е в секциите, твърди той. Дори ромите, които в селото са 300 души, не идват масово да гласуват, а само някои и то по един-двама. На други избори те оживявали секциите, заформяли веселба.

В листите за народни представители от видинския избирателен район има двама души от селото. Трети в листата на АБВ е Людмил Антов, бивш кмет на Белоградчик. Трета в листата на НДСВ пък е учителката Наталия Славчева. Очаквам двамата да съберат повече гласове заради популярността си в селото, а и заради роднините си, смята Младен Младенов.

През целия ден дежурен в кметството бе Надка Виденова. Необичайно тихо е, до обяд нямахме нито един инцидент в селото. Хората са притихнали, старите едвам се тътрят до секциите, а младите както винаги са в кафенетата. Трагедията в завода ги е променила - никой не говори за политика, за партии. След 1 октомври, когато избухна взривът, никой не е агитирал за изборите.

В Горни Лом вчера нямаше и политици. Само телевизии, които търсеха събеседници измежду дошлите да гласуват. Тук всяка баба дава интервю, пошегува се младият мъж, застъпник за взривения завод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай