Горещо от Денков! Голямо обещание за Коледа

Премиерът с обръщение към нацията

Горещо от Денков! Голямо обещание за Коледа | StandartNews.com

Очакваме повече от половината мерки от 18-месечната програма на правителството да бъдат приключени до края на февруари. Това заяви премиерът Николай Денков в обръщение към нацията по БНТ по повод 6 месеца от встъпването на кабинета в длъжност.

Над 60% от общо 687 мерки ще бъдат изпълнени до средата на управленската програма, посочи премиерът и заяви, че единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока - към Европа, в полза на хората и на бизнеса.

"Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което се грижи за хората и бизнеса. Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме и срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отстъпи от политическото честолюбие и да се съсредоточи върху проблемите на хората", каза Николай Денков.

Премиерът посочи, че инфлацията е паднала на нивата отпреди войната в Украйна - през октомври 2021 г. е била 6%, докато този октомври е 5,8 на сто и е най-ниската от две години насам.

"За първи път въведохме мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата "Достъпно за вас" правителството подкрепи и българските производители на храни".

Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра, защото цените на основните стоки на тържищата са под равнището от 2022 г. и с още по-добра перспектива в бъдеще, заяви Николай Денков.

"Доходите изпреварват годишната инфлация. В Бюджет 2024 е заложено ново повишение с 11%, в пъти над очакваната инфлация".

Реформата в правосъдието започна не на думи, а по същество, коментира премиерът и посочи, че преди половин година контролът върху главният прокурор и антикорупционната комисия са били "политическа утопия":

"Това се оценява и от партньорите ни - Европа махна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем в Шенген. Сигурни сме, че Австрия и Нидерландия също го осъзнават".

За първи път е въведена мащабна децентрализация на средствата на общините - този път те ще бъдат разпределени не по партийни симпатии, а там, където има разрешения за строеж или виза за проектиране, каза още Денков.

"През януари очакваме първите медицински хеликоптери, а преди Коледа - нови линейки за спешната помощ. Дадохме реален старт с финансирането на проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" - това е инвестиция в енергийната ни сигурност и гарантира дългосрочно по-ниски цени на електроенергията".

По думите на премиера инвестициите в икономиката в новия бюджет - над 6 млрд. лв. - са нараснали с над 50% спрямо миналата година.

"С тези пари бизнесът ще стане по-конкурентен, ще произвежда повече, ще предложи повече добавена стойност. Наша обща задача е да направим трансформация от икономика на евтината работна ръка към икономика на високата добавена стойност. Най-важни за нас са хората, затова, за да се борим с демографския проблем, в бюджетите за 2023 и 2024 въведохме комплекс от мерки, които да насърчат раждаемостта и да направят отглеждането на деца по-лесно за родителите", заяви Николай Денков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай