Горанов ще вземе предвид част от критиките към пенсионната реформа

Горанов ще вземе предвид част от критиките към пенсионната реформа | StandartNews.com

София. Всички основателни критики към пенсионните промени ще бъдат взети под внимание и ще бъдат направени поправки. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за „Дарик". Той коментира пенсионната реформа, която предизвика спорове между депутатите.

От първи януари ще започнат дебатите по темата, които ще приключат най-късно до края на март изтъкна Горанов. Той обясни, че сегашните спорове по тези поправки са били защото се направили много бързо.

"Едни отлагани реформи могат да се правят бързо или въобще да не се направят", каза още Горанов. И уточни, че не са получени аргументи против правото за избор. "Ако не е форматирано добре, каквито аргументи се чуха, ще го надградим и то съвсем скоро", добави финансовият министър.

Хората, които искат да напуснат пенсионните фондове, трябва да проявят активност, каза Горанов по повод решението на правителството да избираме къде да внесем осигуровките си. "Лицата, които вече се осигуряват във фондовете - разпределени са служебно или са направили своя избор да са в универсалните фондове, трябва да положат специални усилия, за да се върнат в НОИ. В противен случай те ще продължат да се осигуряват в съответните избрани фондове", коментира още Горанов.

"Лицата родени след 1959 година, които започват осигуряване - младите хора, които през 2015 година за първи път ще започнат да си осигуряват, но само те, а не тези, които вече са в универсалните фондове, ще имат една година, за да изберат универсален фонд и да започнат да се осигуряват в него или да останат в НОИ. Ако се прецени, че това не е най-удачното решение, лесно ще го преформатираме", коментира още финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай