Горанов: Ниският и средният клас цигари ще поскъпват по-бавно

Горанов: Ниският и средният клас цигари ще поскъпват по-бавно | StandartNews.com

Ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов след заседание на Министерски съвет.

На въпрос след приемането на поправките в Закона за акцизите и данъчните складове как се променят акцизите, специално за горивата и цигарите, министър Горанов посочи: "Това, което се гласува днес, е продиктувано от желанието да продължим с мерките за ограничаване на възможността за злоупотреби при плащането на акциз в различните категории акцизни стоки".

Той допълни, че темата за това, че има много злоупотреби с акцизите върху горивата, които се използват като горива за отопление, е отдавна анонсирана. "Предложили сме пропан-бутанът и дизелът, когато са използвани като горива за отопление, да не са с преференциална акцизна ставка, тъй като има много злоупотреби. Тези ведомства, които използват подобни горива като горива за отопление, ще бъдат компенсирани през разходната част на бюджета", обясни финансовият министър.

По отношение на акциза върху тютюневите изделия министър Горанов посочи, че са предложили такава структура на акциза, която да компенсира натиска върху увеличение върху ниския и средния клас цигари. "По този начин ще намалим натиска върху контрабандата през следващите години. В края на 2009, началото на 2010 година, когато беше значително пребалансирано облагането на тютюневите изделия, се получи един огромен натиск върху пазара на тютюневи изделия и тогава контрабандата нарасна значително", уточни финансовият министър. "Искаме да избегнем проявлението през следващата година на същия ефект и до края на 2017-а. Знаете, че от 1 януари 2018 година по регламент трябва да достигнем нови минимални нива на облагане на тютюна от 90 евро общо на 1000 къса цигари", коментира Горанов.

"Цигарите ще поскъпват плавно в съответствие с графика до достигане на 90 евро, което е 177 лева, на 1000 къса цигари. Ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари. Това се прави с идеята да бъдат защитени по-ниско доходните групи, да премахне стимулите за търговия с контрабандни цигари", допълни той.

Министър Горанов посочи, че графикът за поскъпването на цигарите е променен. "Процентите са записани в самия законопроект", заяви Владислав Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай