Горанов и Рашидов в спор за Лувъра

Горанов и Рашидов  в спор за Лувъра | StandartNews.com

Финансовият и културният министър Владислав Горанов и Вежди Рашидов влязоха в открит спор заради държавната гаранция на изложбата в Лувъра. Това става ясно от стенограмата от заседанието на кабинета в сряда. Отпускането на един милион лева, за да може временната експозиция от движими културни ценности да стигне и да се върне от музея Лувър в Париж, дори принуди Горанов да поиска промяна в Закона за културно-историческите ценности. "В съответствие с високата застрахователна стойност на експонатите е необходимо да бъде осигурена държавна гаранция за временна експозиция в чужбина в размер на 1 милион лева, като сумата ще бъде блокирана за периода на транспортиране, експониране на изложбата от януари до август 2015 г. до връщане на експонатите в България", казва Рашидов пред премиера Бойко Борисов и колегите си. Именно тогава се включва и финансовият министър. Горанов казва, че принципно подкрепя предложената точка. "Тук коментарът ми е концептуален. В момента с този акт българската държава гарантира сама на себе си, че ако откраднат картините, ще си плати сама на себе си. Законът за културно-историческото наследство не съдържа в себе си, поради липса на достатъчно ресурс, легален механизъм, който наистина да гарантира това, че движението на тези ценности и евентуалното им увреждане ще бъде овъзмездено по начин, който да възстанови ресурс в държавата", казва Горанов. И обяснява, че с този акт и на базата на него министърът на културата подписва едно писмо, с което гарантира пред себе си, че ако докато пътуват до Лувъра и се излагат тези ценности и стане нещо с тях, ще си платим на нас самите.

"Защото всичко си е държавата. Идеята на този гаранционен механизъм е да дава реална гаранция, че ако се увреди някаква ценност, застраховател ли, някой друг ли, ще покрие щетите", отбелязва Горанов. И отново се обръща към Радишов с думите: "Препоръчвам на министъра на културата да се помисли за изменение в закона за културното наследство, тъй като сега, как да кажа, сегашният закон не изпълнява целите си". Тогава Рашидов взима думата и се съгласява, че трябва да има промяна в закона. "Но досега от 20-30 години това е практиката, с която ние блокираме едни средства до връщането на произведенията. Когато се върнат, ние ги отблокираме", казва културният министър. Той призовава да се продължи процедурата за изложбата, тъй като "това е събитие, което се случва за първи път в историята на България, и мога да ви гарантирам, че ще бъде и за последен път, защото влизането в Лувъра е влизане не в галерия, а това е влизане в световната културна история на българската култура".

Накрая се намесва и премиерът. "Приемаме точка 1, като, разбира се, това, което се говори, трябва да стане факт. Намерете начин и в закона, и в същото време да се гарантира това преместване", отсича Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай