Голямото делкане

Хората на Кирил Петков режат с ножовка пантите на сглобката, замириса на избори 2 в 1

Голямото делкане | StandartNews.com

* Хората на Кирил Петков режат с ножовка пантите на сглобката, замириса на избори 2 в 1

* Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата, разкри Пеевски

Едва ли когато някой герой от ПП-ДБ е изпратил на Мария Габриел по приложение за чат т.нар. меморандум за делкане на държавата 50:50 е предполагал, че секирата ще се върне като бумеранг, за да резне собствената му глава заедно с тези на Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов.
 
Танц със саби, но не по Хачатурян, се играе втори ден на жълтите павета заради опита на "Продължаваме промяната - Демократична България" 

да пусне кръв едновременно

и на ГЕРБ, посичайки им външно министерство, и на ДПС, отрязвайки им мястото в некоалицията.

След като повече от седмица между ГЕРБ и ПП-ДБ летяха стрели заради поста външен министър и амбициите на Николай Денков гласът на "Промяната" да звучи по света, във вторник вечерта хората на Кирил Петков прерязаха с ножовка пантите на сглобката с проект за меморандум за пълен мандат, но със скандални условия: огледална ротация на премиер и вице - Денков и Габриел, на всеки 9 месеца, попълване на регулаторите, съдебната власт и антикорупционните органи с кадри, издигнати 50:50 от ГЕРБ и ПП-ДБ и пълно овладяване на Темида.

Не съм получавал меморандума. Мария Габриел по телефона ми прочете първите няколко реда, спрях я, защото нататък не ме интересува. За мен - от първите 10 реда става ясно, че изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция, разсече въздуха с гнева си в сряда Бойко Борисов.

Някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин. 

Абсурдно е в някакъв „мумурандум“

както го нарекоха, да има желание за подялба на съдебната власт и на антикорупционни агенции. Това е нечувано, възмути се председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. И отсече: "В делкане не участваме".

Подготвихме меморандум, който трябва да стане договор. Ротацията трябва да е огледална - Мария Габриел премиер, Николай Денков вице и външен министър, насочи нож към Борисов Кирил Петков. А Денков се обади от Париж, че чака решението на Габриел.

То дойде 7 часа по-късно, но като туше. Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко има граници, заяви Габриел след среща с посланиците на ЕС и НАТО, които информира кои са принципите за управление на държавата и какво никога няма да направи. 

Приемам меморандума като ултиматум. Той е в нарушение на конституцията. Иска се държавата да бъде разделена между две коалиции, а 

независимите регулатори да бъдат поделени 

в нарушение на законодателството и за сметка на лични цели и партийни интереси, категорична бе Мария Габриел.

И заваляха оправдания. Това не е ултиматум, а начална точка, обяви Денков. Диалог, прибра кинжала Кирил Петков. Покана за разговор, додаде Лена Бориславова. Но зад красивите фрази позицията на ПП-ДБ умишлено се втвърдяваше: делкане на регулаторите и съдебната система 50:50, без политически лица, Външно министерство за Денков, ДПС далече от постове. 

Запознах се с меморандума - попска работа: няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря, скочи в четвъртък Борисов. И обясни, че в документа пише "без ярки политически лица", а ПП-ДБ залагат точно на такива. Справка - Андрей Гюров в БНБ.
Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата. 

Битката е за КПКОНПИ

и Прокуратурата. Олигархията иска да овладее държавата, отсече Пеевски. И разкри: "Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи в моя кабинет. Делкането да бъде сигурен, как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов, от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам.-главен прокурор Сава Петров".

Ние се опитваме да разговаряме с ГЕРБ за наистина важна тема като реформите, регулаторите, борбата с корупцията, и изведнъж Делян Пеевски се "самовзривява", смутолеви Христо Иванов. И насочи острие към ДПС: "Искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ при разпределението и не искат да има ясни правила".

Ответният удар не закъсня. "Много срамно лъже, не му отива, да спре да бъде слуга на олигарсите, да стане достоен български депутат и да разбере, че е тук, за да работи за хората, както ДПС работи за хората", заяви Пеевски. И разкри точните думи на Христо Иванов: "Очна ставка съм готов тук, веднага - Янкулов главен прокурор или шеф на КПКОНПИ, Сава Петров - заместник главен прокурор и ред други имена".

Кръстосаните саби между ДПС и Христо Иванов шумно иззвъняха час по-рано, когато пред "Дневник" Иванов заплаши Пеевски, че ще извади отново темата ДПС. 

Коя тема бе, приятелю Христо!

Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство 9 месеца. Ако нас ни нямаше, нямаше да го има. Всичко свърши, вие сте ми ясни. Маските трябва да паднат", сложи точка Пеевски. И увери, че няма да позволи на никого да си прави кампания върху ДПС. Ако някой смята, от която и да било партия, че ще маже ДПС, вече това време свърши, отсече той.  

Как се стигна дотук е ясно. Извивайки ръце ПП-ДБ получиха всичко на тепсия: кабинет с втория мандат, премиер, всички министерства без Външно, цялата власт. Но решиха, че с 63-ма депутати ще въртят държавата на малкия си пръст и по време на ротацията, опитвайки се да овладеят всичко, най-вече съдебната система. 

Какво следва? Ситуацията е дажа вю. И преди 9 месеца кабинетът изглеждаше невъзможен заради онези записи, с "посолството" и "ала-бала с президента". Но ГЕРБ отстъпи, не без решителната намеса на ДПС, и некоалицията тръгна. 
Сега обаче

ситуацията е накокържена

както казва Борисов. Във формалната битка за Външно ГЕРБ и ПП-ДБ си нанесоха толкова много рани, че то се превърна в смазката за сглобката. Ако то не е в ръцете на ГЕРБ, няма да има кабинет. А и Габриел е права. В менгемето на две войни България не може да говори пред света на два гласа.
 
Изборите сякаш чукат на вратата - 2 в 1, заедно с европейските. ГЕРБ и ДПС нямат страх от това. И двете партии са в отлична изборна кондиция, особено Движението, което предвид Националната си конференция на 24 февруари 2024 г. отдавна строи желязно редиците си.
Но "Продължаваме промяната" и "Демократична България" имат от какво да се тревожат. Особено ПП, чиито позиции рязко се сринаха по данни на всички социолози. От месец в "Демократична България" тече анализ за бъдещето на коалицията, в която участват "Да, България", ДСБ на Атанас Атанасов и зелените. Нагласата е да вземат по-десен завой, за да не търпят негативите от коалицията с "Промяната". Там трудният разговор за общо бъдеще тепърва предстои.

Последният удар

дойде в четвъртък, когато ПП-ДБ спря с гласовете си проекта на „Уестингхаус“ за новите ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй". И отвори голяма пробойна в уж евроатлантическата ПП-ДБ.

Какво ще се случи? Рано е да се каже. Едно е сигурно. Денков вече даде заден за оставката на кабинета на 6 март. Има много време до 8 март, обяви академикът, вторачен в дамския празник. Със сигурност ПП-ДБ биха направили всичко, за да няма ротация и този кабинет да продължи. Но не друг, а Кирил Петков, най-добре знае, че успешният вот на недоверие вече не е новина. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи