Четвъртък,

Големият парадокс на страната! Говори Христо Иванов

От: Редактор -
4067
Големият парадокс на страната! Говори Христо Иванов
A
A
A

Ключът, който за Христо Иванов ще определи накъде ще тръгне държавата, е съдебната реформа.

България трябва да има правителство.Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в "Панорама".

"Ние сме на политически кръстопът - в едната посока следва още повече разделение. Едни избори в изключително сложен сплит от вътрешни и външни кризи ще излъчат парламент, в който още по-трудно ще се взимат решения, отколкото сега. Другият ръкав на кръстопътя е да овладеем парадоксите".

От една страна в този парламент има страшно много лична непримиримост, търсене на определено морално изчистване, смята той. Парадокс, според Иванов е, че актуализацията на бюджета се е приела с огромно мнозинство.

"Факт е, че гласовете за бюджета винаги са били един от фундаменталните показатели за политическата система и кой къде стои. 230 души за бюджета говори за определени фундаментални политически съгласия. Показва, че в този парламент, въпреки тази поляризация, ние всъщност имаме възможност да търсим и съгласие."

Това не означава безпринципни компромиси и изоставяне на позиции, а че страната ни е изправена пред изключителни предизвикателства, но и важни решения

"Например - в отношенията с Русия и изобщо позициониране то новата среда за сигурност в Източна Европа", уточни Христо Иванов.

"Това е инструментът, чрез който ние да разделим политиката от твърденията за корупция. Да кажем - в България има съд, в България има сериозно реформирана прокуратура, на която можем да имаме доверие да се занимава на твърденията на едни срещу други за определена престъпна дейност."

Задачата на Асен Василев е не просто да намери 121 депутати, ами заедно с коалиционните партньори да намери начин да въплъти политически съгласия и с останалите партии в парламента преди местните избори след година .


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички