Събота,

Голяма изненада! Ето какво ще върне Мария Габриел на Радев

От: Иван Ангелов, сн. архив -
3370
Голяма изненада! Ето какво ще върне Мария Габриел на Радев
A
A
A

Кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел за премиер ще върне днес на президента Радев празна папка с първия проучвателен мандат, твърди Епицентър.бг.

Така ГЕРБ ще се откаже от възможността, която му дава Конституцията по силата на изборния резултат, да състави правителство и ще предостави тази възможност на втората политическа сила - "Продължаваме промяната-Демократична България".

Късно снощи лидерът на ИТН Слави Трифонов оттегли заявката си за подкрепа на кабинет с първия мандат. Той написа в социалните мрежи, че никой не е провел разговор по същество с ИТН откак те заявиха, че ще подкрепят "правителство от експерти". Според Трифонов това значи, че кабинетът, който ГЕРБ ще предложат с първия мандат няма да е експертен и затова от ИТН няма да го подкрепят.

Така към момента правителството начело с Габриел има подкрепа само от ДПС, което не е достатъчно, за да бъде избрано в пленарната зала.

Междувременно след трескави консултации в последните два дни е постигнато споразумение между двете формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с втория мандат да бъде предложено ротационно председателство на изпълнителната власт в лицето на акад. Денков и на Мария Габриел, които през шест месеца ще се редуват в премиерския кабинет на “Дондуков”1. Двамата вече пишат проект за съвместно управление и изпълнение на програма в конкретни точки.

Идеята копира “джентълменската” схема за ротация при избора на председател на парламента. Този пост първо го зае Росен Желязков от ГЕРБ, който в средата на юли ще отстъпи  първото кресло в държавата на Никола Минчев от ПП.

В края на всеки един от тези шест-месечни периоди, министър-председателят ще подава оставката на кабинета, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

Епицентър.бг вече писа, че вицепремиерското място ще е съчетано с поста външен министър. Асен Василев пък ще е финансов министър като за него няма да важи ротацията. Това е сериозно отстъпление на ГЕРБ, чиито лидери начело с Борисов яростно критикуваха Василев за състоянието на страната.

В знак на "джентълменство" е обсъдено днес при президента заедно с Мария Габриел да отиде и акад. Николай Денков, с което ще се декларира постигнатата договорка.

След напрегнати среднощни заседания партиите, съставляващи "Демократична България", са дали мандат на своите ръководства да подкрепят ротационното правителство и при така променилите се обстоятелства. Те обаче няма да излъчат свои представители в правителството, защото формацията отдавна е на позиция, че при договорка с ГЕРБ кабинетът трябва да е от политически неутрални фигури, което в случая не е факт.

Според конституционалиста проф. Пламен Киров,  когато премиерът подаде оставка, оставка подават всички министри. Тогава се задвижва отново цялата процедура по връчването на мандатите. Ако сега бъде избран академик Николай Денков с втория мандат, то след подаване на оставката му мандатът ще бъде връчен на първата политическа сила. Въпросът е каква програма ще осъществява този премиер - Денков или Габриел, когато застане на парламентарната трибуна и я прочете, допълни той през "24 часа".

Друг важен въпрос бил, че не е ясно кой ще е политическата опозиция. Дали ще е “Възраждане” с БСП, или и ИТН и ДПС ще се включат към опозицията.

За двете парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство. Освен това така се избягват поредните предсрочни избори, нежелани както от партийните централи, така и от избирателите.

"Ротационният сюжет" е изход за пред членовете и привържениците на ПП-ДБ, които да обяснят защо формацията влиза в коалиция с ГЕРБ (въпреки че ѝ дава премиерско място), и в същото време да излезе от ситуацията за иначе невъзможно редовно управление.

Подобен модел на ротационни премиери работи от известно време в съседна Румъния. Различното там е, че местата си разменят представители от управляващата коалиция. Как ще действа той у нас, тепърва ще се види.

Договорката за ротационен министър-председател е била постигната на онази близо двучасова лидерска среща в кабинета на председателя на НС в петък между Мария Габриел, Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Николай Денков, от която не излезе публична информация.

“Темата за ротация е една от нестандартните, от които сякаш имаме нужда, за да излезем от омагьосания кръг. Дали това е възможен вариант, ще се разбере”, коментира вчера шефът на НС Росен Желязков.

Явно, че в тази "джентълменска завера" не са били посветени всички депутати от ГЕРБ, тъй като само няколко часа по-рано пред БТВ Делян Добрев изобщо не даваше и знак за такова развитие, и обяви, че правителството на Габриел е готово. Той даже разкри, че в проектокабинета на Мария Габриел няма да има нито един министър, който е бил в кабинети на ГЕРБ досега, няма да има и ярки политически фигури. Според него, разделението в проекта за кабинет с първия мандат на ГЕРБ по всяка вероятност ще даде около 13-15 министерски поста на ГЕРБ, 3-4 на ДПС и 2 на “Има такъв народ”.

Докато текат първите шест месеца на кабинета (с премиер Николай Денков), парламентът трябва да се заема с исканите от "Демократична България" промени в конституцията за реформа на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС). Желание за това са декларирали и останалите формации в парламента: "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com