Голяма драма с газа от САЩ. Мистерия с цената му

Властта се разминава в изявленията си, опозицията гадае

Голяма драма с газа от САЩ. Мистерия с цената му | StandartNews.com

Голяма драма с газа от САЩ. Премиерът Кирил Петков и енергийните експерти в управляващата коалиция се разминаха в изявленията си колко ще струва втечненият газ. А опозицията гадае цената по изявленията им.

Договорени са два танкера с втечнен газ от САЩ, които ще пристигнат в България през месец юни, заяви при пристигането си на правителствения ВИП на летище "София" Кирил Петков. И увери: "Цената на синьото гориво ще е малко под тази, която е договорена с "Газпром"".

Министърът на енергетиката в момента преговаря с Турция и Гърция за разтоварването на танкерите. Оттам те ще бъдат доставени до България по съществуващите газопроводи, уточни Кирил Петков.

Втечненият газ от САЩ ще идва с кораби, цената още не е ясна, каза в същото време шефът на енергийната комисия Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната"). Тепърва ще се договори слот, на който да се разтоварват танкерите, допълни Рибарски. След като имаме сключени договори, ще станат ясни датите кога ще бъдат разтоварени корабите, посочи Рибарски. Но не можа да каже на каква цена ще идва този газ.

„Факт е, че България за първи път ще навлезе на пазара на втечнен газ като директен получател. Все още има неяснота относно доста елементи от формирането на крайната цена. Когато природният газ влезе в България, тогава ще е ясно и каква ще бъде тя”, заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнов, бивш министър на икономиката. „Когато става въпрос за кораб, има много неизвестности. Може да има забавяне и съответно доставките да се оскъпят. Друго е, когато получаваш природен газ през тръба”, коментира още Стойнев.

"Те ще се опитат да манипулират обществото. Казали са вчера, че цената за юли ще е с 40 стотинки по-евтина спрямо май и юни, а ние нямаме цена. Цената е 142 лева. Надявам се в тази цена да не е отчетен този евтин газ от САЩ, защото ако е отчетен, това означава че цената е доста по-скъпа. По формулата с руския газ цената би трябвало да е 110 лева. Ако американския газ е по-евтин, цената би трябвало да е под 110. Ако вкараме и по-евтиния азерски газ, цената трябва да стане още по-ниска", коментира бившият енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев.

„От търговска гледна точка няма как днес втечненият газ от Америка да е на по-ниска цена от тръбния. Причината е, че разходите около доставката му го оскъпяват”, категоричен бе и народният представител от ДПС Рамадан Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай