Голям жест от Брюксел. Урсула ни зарадва

Европа с важно решение за България

Голям жест от Брюксел. Урсула ни зарадва | StandartNews.com

Голям жест е готов да ни направи Брюксел.Имаме общ интерес от силни външни граници, най-належащо е положението по сухопътната граница между България и Турция, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред ЕП днес, цитирана от БТА.

Тя допълни, че от ЕК могат да осигурят инфраструктура и оборудване за границата ни, като дронове и радари. Фон дер Лайен уточни също, че присъствието на Фронтекс по южната ни граница може да се увеличи.

Фон дер Лайен посочи, че ще представи тези и други предложения, свързани с миграцията, на насрочената за следващата седмица извънредна среща на Европейския съвет.

По нейните думи са необходими действия за пресичането на незаконната миграция през Средиземно море, за борба с каналджиите и за разширяване на възможностите за предоставяне на убежище на нуждаещите се и за връщане на онези, за които няма основание да останат в ЕС. Председателят на ЕК добави, че все още много малко от решенията за връщане на незаконно пристигнали мигранти се изпълняват, докато значително нараства броят на новопристигналите.

Фон дер Лайен настоя решенията за връщане, издадени от една държава от ЕС, да се признават и в останалите страни от Общността. Тя отчете и че засега само няколкостотин бежанци, получили международна закрила, биват разселвани на доброволна основа между европейските държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай