Големият ден дойде! Промени в Конституцията

Внесени са от Христо Иванов, Бойко Борисов и Делян Пеевски

Големият ден дойде! Промени в Конституцията | StandartNews.com

Големият ден дойде. Промените в Конституцията влизат отново в пленарна зала. Те са внесени от три парламентарни групи - ГЕРБ СДС, ПП ДБ и ДПС. Първите три имена, които стоят под проекта, са на Христо Иванов, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Основните промени са свързани със съдебната реформа чрез разделяне на ВСС на съдийски и прокурорски съвет, чрез намаляване на мандата и правомощията на главния прокурор и др., ограничаване на президента при съставяне на служебни правителства, въвеждане на публични процедури за избор на регулаторни и контролни органи, както  и отпадане на изискването министрите и депутатите да са само български граждани.

През октомври промените в Конституцията не бяха приети на първо четене по бързата процедура, тъй като вносителите събраха 161 гласа при необходими  180.

Сега, при повторното стартиране на процедурата, 161 гласа са мнозинството, нужно за трите четения на промените.

Депутатите ще се произнесат и по ветото на президента върху безвъзмездното предоставяне на БТР-и за Украйна. В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, а освен това предоставяната техника  би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия. Управляващите реагираха остро и изразиха увереност, че ветото ще бъде преодоляно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай