Година война! Украинският посланик разкри ходовете на Киев

Обичам България, каза Виталий Москаленко

Година война! Украинският посланик разкри ходовете на Киев | StandartNews.com

Краят на конфликта ще дойде с победа на Украйна и с пълно освобождаване на всичките й територии - и Крим, и Донецк, и Луганск. Това заяви в студиото на бТВ Виталий Москаленко, посланикът на Украйна у нас, чийто мандат свършва след дни.

На 3 март той се завръща в родината си и чака с нетърпение това да се случи, за да се включи в битката за освобождение - или на дипломатическо, или на военно ниво.

Малко повече от 15% от Украйна в момента са под окупация, каза посланикът. 50% от завзетите от 24 февруари територии вече са освободени. Възстановяване и сега има след всяка ракетна атака, но загубите са колосални.

Посланикът цитира популярна песен, която се разпространява в Украйна. Тя разказва за войната, започвайки с думите: "24 февруари в 4 часа". На практика обаче е ремикс на друга песен, чието начало е: "22 юни в 4 часа", когато отново Киев е бил бомбардиран, но от Хитлеристка Германия. Сега същото се случва, но от режима на Путин, обясни Виталий Москаленко и така направи аналогия между двата режима.

В Украйна сега изпитват жестоки трудности, ракетни обстрели, постоянни бомбардирания, кървави, жестоки боеве в Източна и Южна Украйна. Руската армия продължава своето настъпление, но неуспешно, каза посланикът.

По думите му в тази война Украйна е нещо като щит на Европа, донор на европейската безопасност и сигурност, която с живота на своите деца отбранява целия европейски континент. Успоредно води жестока борба за своята борба и независимост, за да не стане пак колония на една агонизираща руска империя.

Естествено, че България подкрепя и помага на Украйна от началото на тази офанзива, както и винаги го е правила. Знаем, че войната е вече 9-а година, на практика започна от 2014 г., казва посланикът.

Помощ от българската страна е имало и продължава да има. В определени моменти тя е била много съществена и крайно необходима на самото бойно поле. Не е имало прекъсване на помощта от България.

Посланичката, която ще го наследи, още не е в България. Той самият не я познава, но знае, че има много сериозно желание и намерение да продължи работата по задълбочаването на българо-украинските връзки и във военно отношение.

„Обичам България и българите. С най-топли чувства напускам“, каза още посланикът на Украйна в края на своя мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай