"Възраждане" пред Радев: Готови сме да управлевяме (ВИДЕО)

Започнаха консултациите при президента

"Възраждане" пред Радев: Готови сме да управлевяме (ВИДЕО) | StandartNews.com

Ние не сме заявявали, че ще бъдем опозиция в 49-ото НС. Напротив – готови сме да управляваме, всяка партия, която се явява на избори, трябва да има нагласата за властта. Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на кабинет.

"Искам да поздравя "Възраждане" с високия изборен резултат, израз на доверието, което българите възлагат на партията. С всеки избор, вашата парламентарна тежест расте, но и  отговорността ви също. Този парламент има да наваксва много несвършена работа. Неведнъж заявявахте, че ще бъдете опозиция, но тя също има важна роля в политическия процес. Очакваме този парламент най-малкото да приеме бюджет, за да се гарантира стабилността на страната", заяви в началото на разговора държавният глава.

Радев попита Костадинов какъв времеви хоризонт дава на парламента и какво ще направи партията за приемането на бюджета.

Бюджетът е най-важен в момента, заяви Костадинов.И допълни: "Готови сме да представим собствен кабинет. Най-напред обаче трябва да се приеме бюджет". Лидерът на "Възраждане" подчерта, че първите две партии нямат разписана законодателна програма, за разлика от "Възраждане".

"В предишното НС постигнахме мнозинство за законопроекта за контрол на главния прокурор. Важно е в никакъв случай да не се подменя волята на българския избирател. Правят се опити да се суспендира въпросът за провеждане на референдум за запазване на българската валута. Проверката на подписката ще приключи в понеделник или вторник и ще се види, че всичко е изрядно. След това ще приключи и проверката в ГРАО, предвидена в закона. В първата десетдневка на май ще стане ясно, че за този референдум има над 400 000 подписа и задължително ще трябва да се проведе такъв. Всички разговори за еврозоната считаме за опит за пряка подмяна на волята на българския избирател и за пълзящ държавен преврат", коментира още лидерът на "Възраждане".

Преди да говорим за съставяне на правителство трябва да говорим за националните приоритети, категоричен бе Костадин Костадинов. И заяви, че за "Възраждане" е важно да се запази българският лев и България да не бъде въвлечена във война.

"За нас е важно преди всичко запазването на българската финансова независимост и валута, България да бъде максимално дистанцирана от конфликта в Украйна, както и да започнем предоговаряне на отношенията си с нашите европейски партньори, за да не допускаме неравнопоставено отношение, каквото имаше с вноса на храни от Украйна. Важно е да има политическа стабилност, но не на всяка цена. България вече имаше едно 12-годишно стабилно управление на ГЕРБ, последиците от което търпим всички. Стабилността понякога може да е стабилност на мизерията, разрухата и деградацията. Затова не е на всяка цена", категоричен бе Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай