Гледат на второ четене в комисия ставката 9% ДДС

Идеята не се одобрява от финансовия министър Владислав Горанов

Гледат на второ четене в комисия ставката 9% ДДС | StandartNews.com

Комисията по бюджет и финанси в парламента ще обсъди на второ четене промените в Закона за ДДС, с които ставката за ресторантите и за книгите се намалява от 20% на 9 на сто.

Въпреки че първоначалното предложение бе и за увеличаване на осигурителния праг за ресторантьорския бранш, от предложенията между първо и второ четене става ясно, че депутатите от ГЕРБ определят като удачно осигурителният минимум за бранша да остане равен на минималната работна заплата.

Намаляването на ДДС за ресторантьорите и кетъринг услугите, както и за книгите, не се одобрява от професионалната общност и от финансовия министър Владислав Горанов. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова също е против и дори отсъстваше на разглеждането на законопроекта на първо четене в ресорната комисия.

Според премиера Бойко Борисов това е политически ангажимент: "Единственото, което съм чул от Горанов, е: "Не ме карай да съм усмихнат и да се радвам от твоето решение". Но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми казват кое не е правилно, това означава напрежение или са застрашени да ги изгоня.“

Владислав Горанов обясни: „Коментарът ми към премиера беше: "Защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и да определяш политики за училища, за свързаност, за социална инфраструктура?" Ако загубим голяма част от Данъка върху добавена стойност, неименуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане, тоест до преките данъци, което да доведе до цялостно преразглеждане на данъчната система.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай