Гълъб Донев с важно послание за Деня на независимостта

Да живее свободна и независима България, каза Донев

Гълъб Донев с важно послание за Деня на независимостта | StandartNews.com

Служебният министър-председател Гълъб Донев произнесе реч на тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай Деня на независимостта на България.

В словото си премиерът призова да следваме примера на държавниците, благодарение на които страната ни остава обединена и независима и да не забравяме завета за единение, оставен ни още в началото на първата българска държава:

Старопрестолният град ни събира отново, за да възродим в общата ни историческа памет деня 22 септември 1908 г., когато младата българска държава заявява пред великите сили с дързост, чест и достойнство своя избор на независимост и първо на свободно развитие.

Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ, е възглас, който сякаш чуваме и днес, макар и с огорченията и разочарованията. Освобождение, съединение и независимост са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с първата българска държава, създадена през 681 г.

Всички помним най-първия разказ за България - той е завет за сила в единението. Да сме като един - това ни завеща хан Кубрат в началото. Да сме държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народи, записаха предците ни в манифеста за независимост. Макар да е писан на железопътна спирка по пътя, който води до старата столица, манифестът е логично следствие на усилията на тогавашните български политици и дипломати за възстановяване на държавността и икономическото преуспяване на България.

Манифестът е израз на съкровения идеал за обединение на българския народ. Независимостта на българската държава е кауза, която преди 114 години събира в един сноп очакванията на народа и действията на народните избраници. След 10 дни ни предстои да направим избор, който ще определя идните дни на България. Избраните от народа ще получат - някои за първи път, други за пореден - призванието да сбъднат завета - Съединението прави силата! Уроците на историята могат да ни спестят историческите грешки, които има риск да допуснем отново.

Нека следваме примера на българските държавници, които свободата независимостта и суверенитета България издигаха в свое верую. Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението. Преуспяването на България е споделената ни цел. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!", каза премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай