Гласят шефа на "Шейново" за здравен министър

Гласят шефа на "Шейново" за здравен министър | StandartNews.com

София. В кабинета „Орешарски" здравното министерство ще бъде оглавено от д-р Таня Андреева, която в момента е директор на болница "Шейново", предаде бТВ. Акушер-гинеколожката по професия смята да предложи законопроект за инкриминиране на нападенията върху медицински лица.

Да отпаднат лимитите за дейност и финансиране на медицински дейности е вторият приоритет на кандидат-министъра. По думите й не бива да има ограничения в лечението. Трета стъпка в по-социалното здравно ведомство ще бъде поевтиняване на лекарствата, а според директорът на „Шейново" болниците като търговски дружества трябва освен грижи, да поемат и своите разходи – например за ремонтни дейности. "Парите за болниците трябва да се разпределят по-балансирано, да няма избрани заведения, които да са свръхфинансирани, а други ощетявани. Средствата от здравните осигуровки трябва да се използват за здраве", заяви тя.

Д-р Андреева коментира побоя над лекари в събота като зловещ. „Престъпно е да се бият лекари без причина", коментира тя. По думите й Спешната помощ е най-трудната част от цялата медицина.

Тя поясни, че е приела поста след разговори с председателя на БСП Сергей Станишев. Причина да се съгласи са многото допирни точки, които има с програмата на левицата. Андреева описа виждането на БСП за здравеопазването като много по-социално. „ Държавата трябва да се намеси в момента на огромна заболеваемост на българите, демографски срив, достигащ следвоенни нива."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай