Гласуваха със скандал новия дълг за 16 млрд. (ОБЗОР)

Гласуваха със скандал новия дълг за 16 млрд. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Със скандал в бюджетната комисия мина проектът на кабинета за пускане на нов държавен дълг на международните пазари в размер до 16 млрд. лв. в периода до 2017 г. Повод за скандала стана гласът на депутата от БСП Георги Търновалийски. Социалистите обясниха, че той е болен, но е изпратил мейл, в който посочва, че гласува "против". Един от депутатите на ГЕРБ също беше болен, като той беше представил медицинско свидетелство. В началото на заседанието председателят на комисията Менда Стоянова каза, че редът е друг, заявката трябва да се депозира писмено, но ще направи изключение и ще зачете отрицателния вот на Търновалийски. В края на заседанието обаче се оказа, че гласовете са 9 на 9, което означава, че предложението за дълга няма да се приеме, и Стоянова си промени виждането. Търновалийски е болен и няма как да бъде зачетен гласът му, каза тя. Така мина проектът в следващите три години да бъде пуснат нов дълг за 8 млрд. евро.

По подобен начин се оказа, че проектът за новия дълг е минал и през комисията по външна политика към парламента. Заседанието на комисията се проведе преди обяд, а след него бе съобщено, че депутатите са отхвърлили новия дълг с 9 гласа "за", 3 "против" и 6 "въздържал се". Следобед обаче от парламента съобщиха, че председателят на комисията Джема Грозданова от ГЕРБ уточнява, че е станала грешка. "На заседанието е преброен като въздържал се и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал и не се е регистрирал в началото на заседанието", се казва в уточнението. Така депутатите са приели проекта с 9 гласа "за", 3 "против" и 5 "въздържал се".

Предвижда се лихвата по новия дълг да бъде до 10%, а до 2017 г. държавният дълг да нарасне до 31,3% от БВП. Таванът от 10% е сложен много над пазарните нива, за да не се дават сигнали на инвеститорите, пише в мотивите. Условията по дълга обаче предизвикаха бурен дебат на заседанието на бюджетната комисия. "За" дълга твърдо се обявиха от ГЕРБ и РБ. Този дълг е нужен, за да върнем през следващите години 5,9 млрд. евро по сегашния ни дълг, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Твърдо срещу емитирането на нов дълг се обявиха от БСП и "Атака". Държавата няма как да взема дълг за бъдещи периоди, това е противоконституционно и ако мине в парламента, ще сезираме Конституционния съд, заяви Румен Гечев от левицата. С особено мнение към дълга се обявиха и от ПФ и ДПС. Хората на Валери Симеонов и Каракачанов не присъстваха на дебата, но депозираха, че гласуват "въздържали се". Йордан Цонев от ДПС обясни, че партията ще вземе решение на специално заседание, тъй като до момента не е имало достатъчно информация, а сега те също ще гласуват "въздържали се". Каква ще бъде съдбата на емитирането на нов дълг ще се реши тепърва в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай