Гешев проговори! Разкрития за Nexo и депутати

Главният прокурор коментира горещите теми

Гешев проговори! Разкрития за Nexo и депутати | StandartNews.com

Ние сме в конституционна криза. Приема се закон за 4-5 души. Това е извънредно законодателство и нарушаване на конституцията. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ по повод законопроекта за отнемане на правомощията на обвинител № 1. Гешев подчерта, че това може да стане само с промяна в основния закон.

Моята цел е единствено борбата с престъпността. От началото на мандата ми ме интересуват единствено важните за гражданите проблеми, категоричен бе Гешев. Той даде за пример акциите „Бяло” и „Хавала”. В първата бяха спрени 10 000 единични дози дрога да стигнат до училищата. Във втора прокуратурата повдигна 92 обвинения за трафик на мигранти.

Със специализирания закон за правомощията на главния прокурор се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор и още 4 души. Аз не държа на правомощията си, а на европейските изисквания и се чудя как да приемам този закон - като привилегия или като дискриминация, освен че е извънредно законодателство. Чудя се дали да се гордея, коментира още Гешев.

Не може съдебната власт да иска разрешение от политиците, за да работи. Балансът е спазване на законите. Няма как да искаме правова държава и да има опит на български политици да овладеят съдената власт, за да я използват за нелегитимни практики, каза обвинител № 1.

Под знамето на борбата с корупцията закрихме институцията за борба с корупцията – Специализираната прокуратура. Чудя се, ако не е главният прокурор, какво ще кажат някои политици на избирателите си, продължи той.

Тъжно е, ако новият закон е предназначен за контрол на главния прокурор, подчерта Гешев, коментирайки още законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Той изтъкна, че неговите правомощия могат да бъдат променени само от ВНС.

Иван Гешев коментира криптоаферата Nexo.  Знам, че работим добре не само с американските си колеги, но и с тези от Великобритания. Това е мащабно разследване, което ще отнеме много време. Не съм запознат какво стана с гаранциите на българите от Nexo. Мога да кажа, че има защитен свидетел", каза той. И съобщи, че в най-скоро време ще бъдат обявени за издирване от Интерпол с червена бюлетина Антони Тренчев и Коста Кънчев.

"Когато политиката влезе в съда, от там излиза правосъдието. От това не страда съдебната власт, не страдам аз, а българският народ", заключи главният прокурор.

Лъжата на Петков и Василев по Плана за възстановяване трябва да бъде разкрита, каза Гешев. И обясни, че никой в Европа не е обвързвал предоставянето на средствата по плата с правомощията на главния прокурор у нас. Сам паднал - сам убил се, както казва народът", коментира Гешев.

За къщата в Барселона Гешев каза, че и по двете разследвания става въпрос за пране на пари. От една страна става въпрос за къща, а друга -  е за оборот над 94 млрд. лева, и двете разследвания са с международен елемент. Така той направи паралел между "Нексо" и разследването за предполагаемата къща, свързана с Бойко Борисов в Испания.

Отдавна изпратените материали от Испания са били преведени, съобщи Гешев.

Като рефлекс отговарям "кюлчета и Барселона". И двете разследвания ще приключат в разумен срок - месец, месец и половина, съобщи той.

Процедираме по един и същи начин спрямо всички. И спрямо Кирил Петков, когато отказахме да разследване за декларацията, припомни Гешев и заключи: Когато политиката влезе в съдебната зала, излиза правосъдието.

Имате ли сили да обвините Бойко Борисов?, попита Георги Любенов.

В никоя страна политиците не посочват кой да бъде обвинен. Има съдебни процедури, закон и конституция, отвърна Гешев.

Ако не можете да обвините Борисов за кюлчетата и къщата в Барселона, означава, че не може да обвините никой друг, защо няма разследвания за тези с отнетите американски визи, заяви Георги Любенов.

Не мога да коментирам изисквания на дипломати. Санкциите "Магнитски" нямат действия в нито една европейска държава, това са санкции с административен и политически характер. Но съм съгласен с Херо Мустафа, че трябва всеобхатватна правна реформа, каза Гешев.

Ако колегите съберат доказателства, нямам съмнение, че ще повдигнат обвинение на когото и да е.

За "Джемкорп" - очакваме ДАНС да обобщи резултатите.

Не е моя работа по стотици хиляди проверки да изяснявам някаква информация. Трябва да спазя конституцията, която промени министърът на Бойко Борисов - Христо Иванов, добави той.

Нямам политически интереси, заключи главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай