ГЕРБ скочиха срещу двойни кабини в Община Руен

ГЕРБ скочиха срещу двойни кабини в Община Руен  | StandartNews.com

Бургас. За масово нарушаване тайната на вота в руенско сигнализираха от ГЕРБ-Бургас. От партията входираха няколко жалби в РИК-а, заради двойни стаички за гласуване. В 14 села в община Руен са били поставени по две кабини една до друга, разделени помежду си единствено със завеса. "Правят се опити за опорочаване правото на вот на избирателите. Това е грубо погазване на Изборния кодекс, защото се нарушава тайната на вота. Наличието на такъв вид кабинки за гласуване създават предпоставки за манипулация на изборния процес", сигнализираха от ГЕРБ.

В жалбата до РИК се посочва, че такива стаички за гласуване има в селата Планиница, Топчийско, Добра поляна, Руен, Ясеново, Средна махала, Снягово, Билка, Струя, Шиварово, Вресово, Зайчар, Люляково и Рупча.

"Така на практика в една кабинка могат да гласуват по двама души едновременно", коментираха от ГЕРБ.

От партията сезираха РИК и за груба изборна агитация в деня за размисъл. "В сайт www.silnabulgaria.com в линк „Как да гласуваме на изборите" под предлог да запознае избирателите за начина на гласуване, се извършва явна агитация. „Обучаващият" видеоматериал сочи недвусмислено номера от изборната бюлетина на ПП ББЦ . Това е недопустимо нарушение на Изборния кодекс, очевидно от „България без цензура" търсят и си служат с всички непозволени начини за агитация. Настояваме да се предприемат незабавни мерки за отстраняване на нарушението", заяви областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

Още в самото начало на изборния ден, ГЕРБ-Бургас още два идентични сигнали до РИК за извършени нарушения според Изборния кодекс. Първата жалба е за нарушение на избора на несъвместимост при определяне състава на 13 секционна избирателна комисия в Ахтопол, община Царево. В нея е включена Радослава Кичукова, която понастоящем общински съветник в ОбС – Царево от „Коалиция за България".

Във втория случай се касае за общинския съветник Цветомир Петров Петров, общински съветник в ОбС – Камено ("Коалиция за България). Той е бил включен в състава на 2 СИК-Камено.

С решение на РИК двамата съветници бяха отстранени от секционните комисии в двете населени места и заменени с резервни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай