ГЕРБ препъва коалиции със закон

ВМРО и "Атака" не подписват споразумение заради нова бариера от 8% за вота

ГЕРБ препъва коалиции със закон    | StandartNews.com

София. "ГЕРБ се опитва да препъне коалициите със закон". Затова се оплаква опозицията месеци преди парламентарните избори. Притесненията на партиите ВМРО, "Атака" и БСП са, че от ГЕРБ готвят нова, по-висока бариера за коалициите на вота.

"Депутати от ГЕРБ говорят за 8-процентов праг на изборите за коалиции", обясниха колегите им от опозицията. Точно заради това и коалицията между "Атака" и ВМРО е в режим на изчакване. Лидерите на националистите и патриотите първо искат да видят дали и с колко ще се вдигне прагът за влизане в парламента. В момента всички формации прескачат 4-процентна бариера - при 2,5 милиона гласували тя се равнява на около 100 000 бюлетини. Според парламентарен слух обаче прагът за коалиции може да скочи двойно и партиите да нямат интерес да се обединяват. В проекта за поправки в Изборния кодекс има предложение коалиция да влиза с толкова процента, колкото е броят на партиите в нея плюс 2. При дебатите в пленарната зала ще стане ясно дали то ще бъде прието.

Депутати от ГЕРБ коментираха неофициално пред "Стандарт", че все още не са решили с колко точно ще се вдигне бариерата за коалициите. "Опитът през 2009 г. показа, че подобно искане пада в Конституционния съд, така че решение по темата нямаме", обясниха юристи от мнозинството. ГЕРБерът Красимир Ципов пък коментира официално само, че дебатите за Изборния кодекс ще започнат около 15 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай