ГЕРБ отряза Гугушева

Управляващите готови да подкрепят нов кандидат на СДС за конституционен съдия

ГЕРБ отряза Гугушева | StandartNews.com

София. ГЕРБ няма да подкрепи кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия, съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов. Причина за това решение са сигналите срещу нея, подадени през последните дни.

Управляващата партия отново ще даде възможност на СДС да предложи човек за Конституционния съд от квотата на парламента.

След бламирането и отказа на Петър Стоянов това е втора неуспешна кандидатура на синята партия.

По-рано днес Гугушева изпрати отворено писмо до шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова, с което настоява да бъде проверена за данъчни, имотни и финансови злоупотреби, както и за конфликт на интереси. След номинирането й за конституционен съдия срещу нея бяха подадени три сигнала, засягащи имотното й състояние и начина на водене на дела в качеството й на прокурор.

Следващата процедура за номинация на конституционен съдия ще бъде открита след празниците. Това каза Искра Фидосова, председател на Правната комисия в Народното събрание. Taка ще има достатъчно време всеки, който желае да предложи кандидатура, да го направи със съответните документи, а ние ще преценим дали номинацията е достойна, обасни тя. Фидосова каза още, че ГЕРБ е отправила молба към колегите от ръководството на СДС направят дори не една, а няколко имена.

Обърнах се към СДС да представят нови кандидатури. Трябва да запазим прозрачния характер при избора на конституционен съдия, заяви по-късно и премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай