ГЕРБ: Нови преговори

ГЕРБ: Нови преговори | StandartNews.com

Бойко Борисов няма да вземе участие и във втория кръг преговори

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви нова серия преговори с парламентарно представените партии. Самият той няма да участва лично втория кръг преговори, като там отново партията ще бъде представена от Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

Борисов заяви, че преговорите ще започнат с членовете на Реформаторския блок, а след това с БСП, АБВ и ПФ.

ГЕРБ ще продължи преговорите на експертно ниво по отделни секторни политики с всички парламентарни партии без ББЦ, ДПС и "Атака".

"Решихме да проведем още едни консултации с четири партии през тази седмица. На първо място това са реформаторите. Това са нашите партньори, независимо от проблемите, които имат",  заяви Борисов. "Не изпитвам съмнение, че реформаторите са стабилни", каза още Борисов.

Политическите партии сме длъжни да намерим решение и да излезем от кризата, добави Борисов.

"Исках да чуя настроенията на партията, защото това са кметовете на най-големите градове, председателите на общинските съвети, евродепутати. Изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи.", каза Борисов.

„За съжаление, такива като БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята именно поради погазване на принципи. Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно, принципно правителство, което може да взима решения", заяви Борисов.

„Ние гледаме много отговорно на това. Не е честно през няколко месеца на президента Плевнелиев да му се вменява в дълг да прави служебно правителство и да носи отговорността на политическите партии, затова политическите партии сме и длъжни да излезем от кризата и да намерим решение", каза още Бойко Борисов.

Ще присъствам на преговори тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение, ако има детайли по него или компромис, който преговорния екип не е готов или оторизиран да направи, заяви Борисов.

"Другият понеделник в 11.00 часа ги събирам пак, когато до голяма степен имаме изчистено с кой можем да управляваме и вече в 14.00 сме в парламента, така че до тогава поне за партията трябва да имаме изчистена концепция – дали ще предложа правителство на малцинство. Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава само подкрепа на ДПС ще имаме, което е неприемливо. Разбира се, не мога да говоря от името на другите партии", посочи лидера на ГЕРБ.

"Аз съм твърдо за единство на Реформаторския блок и сме длъжни с тях да се разберем още повече, че техните лидери заявиха, че над 90% ни съвпадат програмите. Тогава не виждам някакви различия. Да не говорим по тема съдебна система, енергетика – там имаме общи виждания", каза още Бойко Борисов и добави, че на досегашните преговори екипа на ГЕРБ се е справил много добре.

При първия кръг консултации срещата с "Атака" не се състоя, тъй като Волен Сидеров изрично настояваше тя да се предава пряко по телевизията. На консултациите с ББЦ пък от ГЕРБ установиха, че от партията на Николай Бареков са готови да пренебрегнат своите предизброни обещания, за да се съюзят с тях. Герберите заявиха, че "това е неприемливо, тъй като не е редно да говориш едно преди избори и да правиш друго след тях".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай