ГЕРБ намери подкрепа за Дончев в парламента (ОБЗОР)

ГЕРБ намери подкрепа за Дончев в парламента (ОБЗОР) | StandartNews.com

БСП и ДПС категорично против промени в правителството

Борисов посочи вицето, той още обмисля дали да приеме

Вицепремиерът Томислав Дончев да поеме социалното министерство. На този вариант се е спрял премиерът Бойко Борисов, който възнамерява да предложи именно вицето си за освободения от Ивайло Калфин пост. Борисов дори заръчал на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да провери как другите партии зад правителството приемат кандидатурата на Дончев и да подсигури необходимите гласове.

В изпълнение Цветанов събра днес в парламента съпредседателите на Патриотичния фронт - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. А по-късно се срещна и с Българския демократичен център (БДЦ) и независимите депутати Гюнай Хюсмен и Муса Палев. Всичките са дали подкрепа и са уверили, че ще гласуват "За" номинацията му. Само от БДЦ са поставили условие - първо да се срещнат и разговарят с Томислав Дончев.

"Всички заставаме единно зад една такава кандидатура", съобщи днес Цветанов напомни, но обаче, че решаващата роля е както на премиера, който трябва да внесе предложението, така и на самия Дончев. "Томислав Дончев все още не е дал окончателното си решение", разкри зам.-шефът на ГЕРБ. Освен обещания за подкрепа, от ГЕРБ чуха и критики за намерението си да дадат министерство на Дончев. "Непотърсена подкрепа в политиката не се дава", заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на РБ Радан Кънев.

Той разтълкува номинацията на Дончев като "твърде къса скамейка с кадри" от страна на ГЕРБ. "Ако министър Николина Ангелкова подаде оставка, премиерът Бойко Борисов ли ще поеме ресора й туризъм", се зачуди Кънев. "Ние говорим за устойчивост, а не за къса скамейка. Имаме доста дълга скамейка, но не смятам, че трябва да показваш многото играчи", му отговори Цветанов.

БСП обаче ще натисне "против", ако се стигне до гласуване на Томислав Дончев за министър. "Явно г-н Борисов има универсални министри", коментира социалистът Жельо Бойчев. И припомни - "последния път, когато Томислав Дончев беше предлаган за министър на финансите, правителството падна. Нещо ми напомня, че сме в такава ситуация и сега". И ДПС няма да подкрепят каквато и да е персонална промяна в кабинета.

"Томислав е чудесен", коментира и вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. След като АБВ се оттегли от управлението и излъченият от тях вицепремиер и министър на социалната политика Ивайло Калфин подаде оставка, официално бе обявено, че причината е несъгласие с политиката, водена от ГЕРБ. Завъртяха се обаче и други версии, свързани с планове за нов ляв фронт на АБВ и БСП, който да стартира с обща кандидатура за президент именно в лицето на Калфин.

Премиерът: Може и да не ми издържат нервите

Да не прекаляват с играта на нерви, защото действително могат и да не ми издържат в един момент. С това предупреждение премиерът Бойко Борисов се обърна от Лондон към АБВ. Коментарът му остави въпросителен, тъй като бе в отговор на въпрос дали все пак не се готви за президент, след като дори Цветан Цветанов се пошегува, че преди време Румен Петков е направил Борисов премиер, а сега да не го направи президент.

Бойко: Хвалят ни, защото имат опорки за успехите ни

Страната ни е била похвалена за борбата ни с корупцията на международната антикорупционна среща в Лондон. За това разкри самият премиерът Бойко Борисов, който също се включи в разговорите на световните лидери. "Учуди и удиви ме колко дълбоко познават нашата дейност в борбата с контрабандата. На всички (световни лидери - б.р.) явно службите са има докладвали, знаят за огромния успех, който имаме. Аз се бях подготвил да излагам данни колко милиарда повече в бюджета... То не стана нужда, защото техните опорки ги имаше и те ги знаеха", разказа Борисов. И увери - "ние се явихме тук с доста свършена работа".

От срещата "на върха" премиерът разкри, че "за първи път е видял една самокритичност и решителност" за битките с контрабандата и корупцията. Борисов разкри, че директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард ще направи всичко възможно да посети страната ни, за да се запознае с Бюрото за борба с контрабандата и всички мерки, които предприемаме. "Г-жа Лагард ще се запознае с дейностите в съдебната система, които правим, за да стане тя по-ефективна в борбата с тези много свързани неща - корупция и контрабанда", посочи Борисов.

Най-активен в нета

Премиерът Бойко Борисов е сред най-активните в интернет. Той попадна в две челни класации на Google+, които отчитат взаимодействието с потребителите. Борисов заема 7-ма позиция за присъствието си във виртуалното пространство. Така той се конкурира с активността на Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай