ГЕРБ иска нови избори с променени правила

Обсъждат вот на недоверие към кабинета Орешарски

ГЕРБ иска нови избори с променени правила | StandartNews.com

София. ГЕРБ е за провеждането на предсрочни парламентарни избори, обяви Цецка Цачева на пресконференция на ГЕРБ днес. Тя добави, че партията иска оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Парламентарната група на ГЕРБ ще обсъди искане за вот на недоверие срещу кабинета.

По нейни думи обаче изборите трябва да се проведат след промяна на Изборния кодекс, приет от същата политическа сила в рамките на предишния парламент. "Поемаме отговорността си за някои несъвършени решения в изборното законодателство, но е факт, че част от правилата трябва да бъдат изменени, както хората, които протестират със семействата си, искат това да се случи", посочи Цецка Цачева. "Още утре ГЕРБ ще предложи създаването на временна комисия с участието на депутати, граждани и неправителствени организации", обеща тя.

Цачева обяви, че партията съзнава направените грешки в кодекса, но ще започне активна работа в зала за промяната им. Сред тях са отделни мандати за гласуващите в чужбина, както и ясно записани правила за отчитане на резултатите. Цачева предложи и изборните книжа и бюлетините да се печатат в печатницата на БНБ при строга отчетност. ГЕРБ искат още изборните списъци да бъдат прецизирани и да се въведат нови правила за агитация и пропаганда по време на кампанията.

Цецка Цачева акцентира, че партията няма нищо общо с организацията на протестите, както и че единствените провокации са били от страна на лидера на Атака Волен Сидеров. „Сред протестиращите има привърженици на ГЕРБ и на много други политически партии, но ГЕРБ няма да яхва справедливия протест на българските граждани."

Тя добави, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе искане за изслушване на министъра на вътрешните работи във връзка с осигуряване реда на протестите и бездействието на някои служители на МВР при грубите провокации, пред централата на партия Атака, визирайки действията на Сидеров срещу журналисти след протеста снощи.

Цачева призова и за ясен отговор на въпроса кой е предложил кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай