ГЕРБ и реформатори си бият дузпи в 12 столични района

ГЕРБ и реформатори си бият дузпи в 12 столични района | StandartNews.com

Земляк на Бойко от Банкя с най-убедителна победа на първи тур

Трима червени кандидати се промъкнаха до втори рунд

Осем столични района имат избрани кметове още на първи тур и всички те са досегашните управници от ГЕРБ. За останалите 16 места в София идната неделя ще има балотаж, който ще е предимно между управляващите и коалиционния им партньор от Реформаторския блок. Такъв сблъсък предстои в 12 района. Макар и с малки шансове за успех, трима свои представители за втория рунд успя да класира и БСП, като окончателното преброяване може да им донесе и четвърти претендент. Изненадата е в "Кремиковци", където независимият Ивайло Панев, който е досегашен кмет, води пред кандидата от ГЕРБ Валентина Присова за балотажа, но при една четвърт преброени бюлетини. Това сочат неокончателни резултати на ЦИК, публикувани на сайта на комисията във вторник по обяд.

ГЕРБ стигна най-лесно до успеха предимно в периферните квартали на столицата. Управляващите гръмнаха шампанско за победите още на първи тур в "Люлин", "Овча купел", "Надежда", "Панчарево", "Подуяне",
"Връбница", "Банкя" и "Възраждане".

Сред най-убедителните първенци в надпреварата е землякът на Бойко Борисов - Рангел Марков. Бившият състезател и треньор по тенис ще продължи да управлява Банкя, след като събра 65.68 процента подкрепа.
Убедително спечели вота за "Панчарево" досегашният кмет Димитър Сичанов, който събра 55.61 на сто и остави далеч назад реформатора Станислав Благоев /18.98%/ и кандидата на левицата Бойко Петев /6.26%/.
И "Връбница" запазва кмета си, според 90.74 обработени протоколи. 48-годишният Младен Младенов от ГЕРБ /начело на района от 2007 г./ печели с 53.35% подкрепа, след него е Християн Кръстев от БСП с 10.10 на сто, а Руслан Баджеков от РБ има 9.94 процента.

Район "Надежда" ще се ръководи и в следващите четири години от Димитър Димов от ГЕРБ, който взема 55.77 процента, следван от Бонка Василева от реформаторите с 9.47% и социалиста Марин Стоянов, който получава 8.7 на сто.
Ева Митова от ГЕРБ също запазва кметското място в "Подуяне" с 53%.

В район "Възраждане" Савина Савова от ГЕРБ взе мандат с 51.06 на сто подкрепа, следвана от Николай Спасов от реформаторите със 17.87 процента и Иван Таков от левицата със 7.88%.

Досегашният кмет на "Овча купел" от ГЕРБ Христина Семерджиева спечели с 51.77 на сто от гласовете на хората, след нея остана Пеню Пенев от реформаторите с 14.28 процента.

В "Люлин" при обработени едва 24.62 протокола на първо място също е сегашният кмет на района от ГЕРБ Милко Младенов (53.22%), втори остава Ивайло Михайлов от РБ с 11.84 на сто, а трети е Тодор Булев от "БСП Лява България" с 10.12 процента.

Останалите кандидати на ГЕРБ излизат на балотажа в неделя с аванс

В "Средец" кандидатът на ГЕРБ и досегашен районен кмет Вергиния Стоянова събра 38.2 процента от вота при 71.11% обработени протоколи в ОИК, следвана от кандидата на Реформаторския блок - Мария Ачкова.
В "Сердика" Тодор Кръстев за малко не спечели от раз /49.65 %/, но сега трябва да надвие Тодор Стефанов /РБ- 11.28%/.
В битката за "Слатина" Наталия Стоянова от ГЕРБ събра 42.88% подкрепа срещу 16% на Богдана Станоева (РБ).
В престижния "Лозенец" обработените 86.57% протоколи дават аванс за досегашния кмет Любомир Дреков от ГЕРБ с 44.76 процента, следван от Богдан Николов от реформаторите с 21.65 на сто.

В "Красна поляна" на втори тур отиват Иван Чакъров от ГЕРБ /43.57%/ и Стоян Танев (РБ), който взе 16.02%.
В район "Витоша" Валери Йорданов от ГЕРБ води с 40.25%, срещу когото ще се яви Тодор Петков от РБ, получаващ подкрепата на 27.91 на сто от хората в района.

В "Нови Искър" битката ще бъде по-сериозна, доколкото разликата между Даниела Райчева от ГЕРБ, получила 27,07% подкрепа, и Владислав Владимиров от РБ - 19.17%, не е толкова голяма.
В "Красно село" води с 43.22 на сто Пламен Църноречки от ГЕРБ, втори е кандидатът на реформаторите Христо Апостолов с 19.42 на сто.

В "Оборище" Йорданка Фикирлийска от ГЕРБ води с 43.82 процента срещу реформатора Васил Цолов, който има с 20% по-малко.

Досегашният кмет на район "Триадица" Николай Терзиев от ГЕРБ събра 44.27 процента, срещу него ще играе Димитър Божилов от РБ, който получи 18.54 на сто.
В район "Студентски" също убедително с 46,89 на сто води кандидатът на ГЕРБ Димитър Дилчев, следван от претендента на реформаторите Божидар Василев, който получава 18,63 на сто подкрепа.
На базата на 57.81 на сто обработени протоколи в район "Младост" води Цвета Авджиева, досегашен кмет на района от ГЕРБ, с 47.95 на сто.

Нейният съперник все още не е ясен

тъй като и Стефан Стефанов от БСП, и Теодор Георгиев от РБ засега събират около 12 процента.
С почти 100% сигурност мач ГЕРБ-БСП в неделя ще реши кой да управлява три столични района.
Цветомир Жеков от управляващата партия води с 39.74 процента в славещия се като най-червен район "Изгрев" срещу Невелина Стойнева от БСП, която получи 17.11 на сто.
В "Илинден" герберът Иван Божилов (46,43 процента) трябва да се изправи срещу Денислав Николов от "БСП Лява България" с 12,6 на сто.

Досегашният кмет на район "Искър" от ГЕРБ Ивайло Цеков има солиден аванс от почти 49 процента пред левия претендент Борис Цветков с 13,24 на сто.

Враг на Радан води в "Кремиковци"

Заклет враг на лидера на реформаторите Радан Кънев има най-голям шанс да стане единственият кмет на столичен район, който не е издигнат от ГЕРБ. Ивайло Панев води преди балотажа с 36% подкрепа срещу кандидата на управляващите Валентина Присова /33%/. До миналото лято 51-годишният Панев беше и председател на СДС-София. Подаде оставка в знак на протест срещу готвения тогава конгрес на Реформаторския блок, на който негов шеф трябваше да бъде Радан Кънев. Панев е един от малцината кандидати на Синята коалиция за районни кметове през 2011 г., които в столицата надвиха ГЕРБ. На последните местни избори районните кметове вече се назначаваха от столичния кмет. Панев обаче запази мястото си, защото Йорданка Фандъкова прецени, че той има одобрението и доверието на жителите на Кремиковци. Така известният с чепатия си нрав и остър език ветеран седесар е на път да спечели още един мандат. Панев е геодезист по образование и работи известно време в архитектурния отдел на район "Кремиковци". В актива си има два мандата начело на село Долни Богров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай