ГЕРБ води на БСП с 1,2% преди евровота

ГЕРБ са първи с 18,3% от избирателите, следвани от БСП със 17,1%, трети са ДПС с 6,9%, а на четвърто място се нареждат Обединените патриоти (при евентуална коалиция между тях) с 3,5 на сто...

ГЕРБ води на БСП с 1,2% преди евровота | StandartNews.com

Ако изборите за депутати в Европейския парламент бяха сега, разликата между ГЕРБ и БСП щеше да е само 1,2 процентни пункта, става ясно от проучване на изследователския център „Тренд“, направено по поръчка на "24 часа".

ГЕРБ са първи с 18,3% от избирателите, следвани от БСП със 17,1%, трети са ДПС с 6,9%, а на четвърто място се нареждат Обединените патриоти (при евентуална коалиция между тях) с 3,5 на сто.

Данните показват още, че се увеличава дистанцията между ДПС и „Обединените патриоти”, която през януари вече е почти двойна в полза на Движението. Демократична България и „Воля“ запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца.

Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35% и 37%, то  на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%.

Изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните, уточняват от „Тренд”. Декларираната активност пък е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. В оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай