ГЕРБ със скандална атака за газа. Обвинението

Става въпрос за газовата ни връзка с Гърция

ГЕРБ със скандална атака за газа. Обвинението | StandartNews.com

На 31 декември изтича анексът с фирмата строител за газовата връзка с Гърция, като от 1 януари е трябвало по тази тръба да тече азерски газ. Това коментира бившият енергиен министър Теменужка Петков по време на брифинг в централата на ГЕРБ, на която присъства и експремиерът и лидер на партията Бойко Борисов.

По думите му този проект се е реализирал благодарение на политическата воля на ГЕРБ. Петкова попита какво са направили два служебни кабинета за 8 месеца, че да се ускори. Вместо това били заети да чегъртат ГЕРБ, а провалили един от важните проекти за България.

Поясни, че договорът за азерски газ не предвижда друга входна точка, освен тази на Комотини. В края на техния кабинет са подписали анекс, но през Месембрия. Едва когато е готова газовата връзка с Гърция, ще можем да получим пълния обем азерски газ. В момента получаваме около 30 % от договорения.

На свой ред Борисов поясни, че трябвало да се отклони три посреднически фирми, след това няколко пъти по времето на ГЕРБ са предоговаряли цените за природния газ.

Напомни, че са спрели проекта "Южен поток" заради солидарността си към Украйна, а България била изхвърлена от газовото разпределени и сме били превърнали в клиент. Успял да убеди ЕС за газовия хъб "Балкан" и то с най-мощните американски компресори.

България пък печели стотици милиони на година от тези действия. "Никой не може да остави България на студено, както бях кмет на София', каза Борисов.

"Всеки лъжец, който каже нещо различно, да носи отговорност. Няма да допуснем някой да прави политика на наш гръб. Ние сме защитили държавния интерес на 100 %", каза той и поясни, че по негова информация имат още 50 км.

Призова новата власт и президентството да не се държат сякаш ГЕРБ са управлявали до вчера. Поясни, че целта била газовата връзка с Гърция и Балкански поток да се пуснат едновременно, но пандемията забавило първото, а след това служебният кабинет не правило нищо да го ускори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай