ГЕРБ скочи на Петков за "Балкански поток". Обвиненията били лъжа

Няма как двете междуведомствени групи да заместят институциите, посочи Теменужка Петкова

ГЕРБ скочи на Петков за "Балкански поток". Обвиненията били лъжа | StandartNews.com

ГЕРБ отговориха на обвиненията на "Продължаваме промяната" за "Балкански поток".

"Това е пълна лъжа!", обяви на извънредна пресконференция бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.

В брифинга участва и бившият вицепремиер и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.

Кирил Петков май забрави, че вече не е премиер

Кабинетът на Кирил Петков до последния момент не изневери на себе си да управлява с лъжи, каза Теменужка Петкова. Няма как двете междуведомствени групи да заместят институциите, посочи тя по отношение на твърденията на Петков.

В България всичко се случва в рамките на съответната институция и няма как междуведомствена група да се произнесе по важни за държавата теми, отсече тя.

Петкова изтъкна, че проектът "Балкански поток" е реализиран изцяло в тон със законодателството на България и ЕС, след решение на българския парламент. "В решението пише какво трябва да направи всеки. Ние, за разлика от Кирил Петков, уважаваме институциите и за нас те са всичко", изтъкна тя.

"Твърди се, че има нарушение на пътната карта. Тази пътна карта е една паметна бележка и затова тях ги е изключително много яд, че не можаха да извлекат нищо от това. Ние никога не сме подписвали неизгодни за България документи, както те подписаха с "Джемкорп"," отсече Петкова.

"Твърди се, че са налице нарушения на еко законодателството. Това е поредната лъжа на Кирил Петков и присъдружните му организации. Ето кореспонденция с екоминистерството за екологичното законодателство, ето и отговорите на МОСВ по повод спазване на еко законодателството. И няма нито едно нарушение", подчерта Петкова и показа документите.

Очевидно правителството на Петков демонстрира въпиюща некомпетентност, категорично заяви тя.

"Друга голяма лъжа от прессъобщението на МС е свързана с финансирането на проекта. В решение на КЕВР ясно е казано какви са приходите, които "Булгаргаз" трябва да реализира - 329,331 млн. лв. КЕВР взимаше компетентни решения и това е решението на комисията", каза Теменужка Петкова. Финансирането е ангажимент на изпълнителя на обществената поръчка, добави тя.

"Това са големите нарушения, които според Кирил Петков са извършени. Каквото и да каже той, никой няма да забрави това, което те причиниха на България през последните 7 месеца - довеждане на държавата до колапс във всяка една сфера, а "Балкански поток" е част от това. Това, което тези хора сътвориха, показа, че те са вредни за България, надявам се оттук-нататък България да се управлява от отговорни хора и лидерии", заяви още Петкова.

"По отношение на интеконектора Гърция-България, ние сме вложили там сърце и душа, за да стане факт. Кирил Петков провали проекта и не спази срока", заяви Теменужка Петкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай