ГЕРБ нагази във верските дела. Поучава Синода

Хората на Борисов излязоха със специална декларация

ГЕРБ нагази във верските дела. Поучава Синода | StandartNews.com

С декларация към Светия Синод на Българската православна църква излезе парламентарната група на ГЕРБ-СДС. В нея депутатите на Борисов се обявяват срещу посещението на руския Волоколамски митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия. В същото време питат дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна, съобщи БГНЕС.

Народните избраници призоваха висшия клир да не допуска използването на църквата като политически инструмент.

Те изтъкват, че на официалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия посещението на митрополит Антоний е определено като „работно“, а не празнично.

„Присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на руския и беларуския посланици и на български публични личности, ангажирани със сдружение „Русофили“, затвърдиха това подозрение и опасението, че съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент”, пишат депутатите визирайки лидера на АБВ Румен Петков.

На Литургията тогава присъства и руският посланик Елеонора Митрофанова, което предизвика протест пред сградата на храма.

От ГЕРБ осъждат линията на Русия да превръща Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Те осъждат и агресивната руска политика срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. В декларацията се подкрепя автокефалията на Православната църква на Украйна.

Припомняме, при посещението си в Турция лидерът на партията Бойко Борисов подари жезъл на вселенския патриарх Вартоломей в знак на благодарност, че е дал автокефалност на Украинската православна църква.

Припомняме също, че според чл. 13, ал. 2 на българската Конституция: „религиозните институции са отделени от държавата”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай