ГЕРБ готови на диалог с мнозинството. Какво е условието?

Десислава Атанасова посочи, че най-важната задача е бюджетната рамка

ГЕРБ готови на диалог с мнозинството. Какво е условието? | StandartNews.com

"Готови сме да водим диалог с мнозинството, стига партиите от управлението да са осъзнали, че и нашите избиратели са български граждани". Това заяви в декларация от името на парламентарната група (ПГ) ГЕРБ-СДС председателят Десислава Атанасова в началото на новата пленарна парламентарна сесия.

Тя посочи, че най-важната задача е бюджетната рамка, която ще покаже потенциала на настоящото управление да се справя с различните кризи.

"Все още нямаме яснота за намеренията на правителството, наблюдаваме симптоми за неосъзнаване сложността на ситуацията, пориви на бездействие. Не е ясно какъв ще е дефицитът, инфлацията, а заявките за инфраструктурните проекти звучат нелепо, отсъстват темите за еврозоната и за защита на най-ощетените от кризата. В подобни моменти са необходими политически действия, които не винаги носят аплодисменти", посочи председателят на ПГ ГЕРБ-СДС.

"Ние ще положим усилие да бъдем коректив на управлението и да предложим експертизата, опита си", обеща Атанасова.

В началото на декларацията председателят на групата поздрави с Рождество Христово и с новата година като пожела на всички българи здраве и сили "да се справим с предизвикателствата".

"Намираме се в началото на първата пълна сесия на 47-ото Народно събрание, България е в ситуация на ценова криза, неотшумяла политическа криза, на прага на икономическа криза и нова вълна на здравна криза, обърнаха внимание от ГЕРБ-СДС. Заявките за разходите на новото редовно правителство са симптом на първи крачки и към финансова криза", предупредиха от парламентарната група.

"На фона на тези предизвикателства първото усилие, което партиите в 47-ото НС трябва да положат, е създаване на възможност за постигане на национално единство по отношение на основните теми пред българското общество", изтъкна Атанасова. Тя припомни, че нито една от партиите в настоящия парламент няма мандат да взима и да налага еднолични решения, нещо повече - този парламент е излъчил разнородно мнозинство, което не е сплотено от обща идеологическа и политическа логика, а е плод на необходимостта от създаване на редовно правителство.

В началото на 2022 г. пред България има два пътя, очерта Атанасова. "Първият е на задълбочаване на различните кризи в обществото, вторият, който ГЕРБ-СДС избират, е на изграждане на условия за общо национално усилие, което да спомогне за тяхното преодоляване. В ролята си на опозиция ние няма да толерираме бягането от отговорност, търсенето на повърхностни и хаотични решения, които не решават, а задълбочават проблемите и самоцелни опити за конфронтация и разделение в обществото", се казва в декларацията.

"Ние ще предлагаме решения на различните кризи, но от мнозинството зависи, дали ще приема нашите идеи и ще се възползва от възможността да изгражда национален консенсус по важните теми", подчерта председателят на групата.

"След три парламентарни избора в рамките на една година и след излъчването на редовно правителство преди месец би трябвало да сме наясно, че безвремието на служебните и предизборни управления свърши", каза Десислава Атанасова. Тя подчерта, че е време настоящото правителство да представи управленската си програма, да потърси обществено съгласие по нея и да се опита да я осъществи.

"За съжаление, все още част от партиите в четворната коалиция и министрите, излъчени от нея, не осъзнават ролята си на управляващи и продължават да се държат така, все едно се намират в предизборна кампания или в опозиция. Това е предпоставка за управленски провал, защото подобно поведение говори за политическа дезориентация, а оттам и за невъзможност за взимане на адекватни решения", се посочва още в декларацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай