Петък,

ГЕРБ дискутира образованието с граждани в Пловдив

От: Редактори -
ГЕРБ дискутира образованието с граждани в Пловдив
A
A
A

Образованието е и ще продължи да бъде приоритет в управлението на ГЕРБ. Това беше категорично подчертано в Пловдив по време на дискусия в рамките на платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“. В нея участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на парламентарната Комисия по образование и наука Милена Дамянова, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев, председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, народният представител инж. Атанас Ташков, заместник-кметът “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив Стефан Стоянов, районни кметове, общински съветници, ректори на ВУЗ, директори на училища, преподаватели, представители на РИО, много граждани.

Държавният бюджет за тази година за образование е почти един милиард лева. До 2021 година за учители ще бъдат отделени  средства в размер на 1 380 000 лева, заяви Менда Стоянова.

„Ще продължим да връщаме уважението на цялото общество към учителя”, категоричен бе министър Вълчев.  

Дискусията събра над 400 учители, родители, експерти и граждани. Тя продължи повече от два часа, в рамките на които бяха дебатирани въпроси, свързани с учебните програми, кариерното развитие, обновяването на материалната база, дигитализацията и модернизацията на учебния процес и много други.

„Това е начинът очи в очи да споделим важните теми и да си бъдем полезни”, заяви от своя страна председателят на ПК  по образование и наука Милена Дамянова. Тя бе подчерта добрите резултати, постигнати в пловдивското образование и бе категорична, че те трябва да са повод за заслужено самочувствие.

От 2014 година досега в Пловдив по различни програми са инвестирани 30 милиона лева за подобряване и модернизиране на базата.

В Пловдивска област по ОП „Региони в растеж”  и Програмата за развитие на селските райони ще бъдат извършени ремонти за повишаване на енергийната ефективност на образователната инфраструктура, оборудване и обзавеждане на 14 училища и 8 детски градини, изграждане на нова детска градина. По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъдат ремонтирани Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” и Медицинският университет. Ще бъде разширена сградата на Централна лаборатория по приложна физика към БАН.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев заяви, че една от най-успешните програми на Европейския съюз е свързана с образованието като визира „Еразъм”, насочена към студенти и научни работници. Той подчерта, че Европейският парламент поиска утрояване на бюджета за нея за 2020 г. Стана ясно още, че лично настоява да има повече средства в програмата „Училища, посланици на ЕП”.

„Предстои важна година и за България, и за Европа. През 12-те години членство в ЕС много неща станаха – икономиката почти се удвои, устойчив ръст на средната работна заплата, България е една от най-бързо растящите икономики. Затова този диалог за образованието и за бъдещето на Европа е изключително важен”, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички