Георгиева: България да се ориентира към човек с тежест в ЕК

Георгиева: България да се ориентира към човек с тежест в ЕК | StandartNews.com

Брюксел. Българският комисар трябва да е човек, който може да има тежест в Комисията. Защото ние сме малка страна и като такава, извън Комисията понякога е трудно да ни се чуе гласът. За България, за малките страни е важно да се ориентират към такива кандидати, които им дават най-голям шанс мнението им да бъде чуто. Това заяви сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю за БНР.

Вътре в Комисията, вземете примера с Вивиан Рединг. Тя идва от най-малката страна на Европейския съюз, но нейната позиция, нейният глас беше много силен на базата на нейния личен авторитет, на това, че има уважението на своето политическо семейство, но и на останалите. Затова

Кристалина Георгиева подчерта, че крайният резултат не зависи само от компетентността на кандидатите, а и от това как ще бъдат разпределени между политическите семейства председателството на Съвета, външният министър на Европейския съюз и председателят на Еврозоната.

Тя изрази задоволство от факта, че Пламен Орешарски е потвърдил публично, че ако кандидатурата й се обсъжда, България стои зад нея. „Би било много странно, ако е другояче", посочи Кристалина Георгиева. „Той също каза нещо много правилно, че трябва да се определи политическият баланс за всички позиции едновременно, в една конфигурация аз имам много добър шанс за успех и в друга - много малък или никакъв", коментира още тя.

"Много добре е за България да има българско име в много краткия списък за втората най-важна позиция в Европейската комисия. Вие знаете много добре, че крайният резултат зависи не само от компетентността на кандидатите, а от това как ще бъдат разпредели между политическите семейства председателството на Съвета, външният министър на Европейския съюз и председателят на Еврозоната. Именно това отсъствие на разбирателство попречи вчера да бъде взето решения, но аз съм сигурно в следващите няколко седмици, докато се съберат отново – до 30 август, ще има разбирателство, ще има решение. Какво ще бъде то – ще разберем тогава", подчерта Георгиева.

Преди два дни стана ясно, че Георгиева е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика. Пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски обяви, че ще я подкрепи и ще направи каквото зависи от него да бъде номинирана. От БСП обаче не са съгласни с тази кандидатура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай