Генерал Мирчев с ключови думи за ракетите за Украйна

Темата влезе в политическия дневен ред

Генерал Мирчев с ключови думи за ракетите за Украйна | StandartNews.com

Бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на ВВС, коментира решението на парламента за изпращане на ракети за Киев.

„Българските ВВС нямат правомощия да дават оръжия и военна техника. Във ВВС констатирахме неизправност в определен брой ракети. Това е докладвано по команден ред. ВВС не дава, а констатира. Всички ракети подлежат на проверка пред определен период”, заяви Мирчев в „Интервюто в Новините на NOVA”.

„Българските ВВС нямат правомощия да дават оръжия и военна техника. Във ВВС констатирахме неизправност в определен брой ракети. Това е докладвано по команден ред. ВВС не дава, а констатира. Всички ракети подлежат на проверка пред определен период”, заяви Мирчев.

„В случая тестът показа, че ракетите имат неизправност, която се е получила в резултат на дългогодишната им експлоатация. Във ВВС ние не ги използваме тези ракети в момента, защото съгласно ръководството при констатиране на неизправност ракетите се сваля и се изпраща в завода-производител. Те се съхраняват в склад в момента”, поясни той.

„Придобили сме ги в края на 80-те години и България не разполага с капацитет за ремонт на тези ракети. Те са разположени в херметически затворени контейнери. Ние нямаме достъп до тях, за да извършваме ремонтни дейности”, добави заместник-командирът на ВВС. 

По темата дали ще се отрази изпращането на ракетите на българската армия, Мирчев уточни, че бойното дежурство, което се носи, за да се осигури въздушния суверенитет на България не е прекъснато. „Не е тайна, че в резултат на конфликта между Русия и Украйна все по-трудно става поддържането на бойна техника, която е съветско производство. Затова стартирахме мероприятия за придобиването на нови зенитно-ракетни комплекси”, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай