Петък,

Генчовска скръцна със зъби на Скопие

От: СТАНДАРТ -
1664
Генчовска скръцна със зъби на Скопие
A
A
A

Дипломат № 1 Теодора Генчовска скръцна със зъби на Скопие.Очакваме конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на договора от 2017 г., както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, заяви Генчовска, която прие в МВнР министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг.

Генчовска посочи, че двамата са разговаряли и за европейската перспектива на Западните Балкани.

„Подчертах пред министър Шаленберг неизменната подкрепа на България за европейския път на страните от Западните Балкани. Разбира се, напредъкът по пътя към членството неизменно е свързан с принципа на собствени заслуги. През последните месеци всички знаете, че България положи значителни усилия за насърчаване на позитивния климат в двустранните отношения с Република Северна Македония, включително чрез иницииране на формати за засилено развитие на секторните политики. Ще продължим работата по изграждане на истински добросъседски отношения с Република Северна Македония. Същите са възможни обаче единствено с общи усилия. Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017г. както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“, каза тя пред медиите.

От своя страна министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг заяви, че позицията му е много ясна и Австрия би желала преговорите с Албания и Северна Македония да започнат още през юни. „Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки и въпроси в двустранните отношения, които трябва да бъдат изяснени“, посочи Шаленберг.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички