Генчовска с ключов коментар за френското предложение, сравнението

Генчовска посочи, че проектът на протокола е част от целия пакет документ

Генчовска с ключов коментар за френското предложение, сравнението | StandartNews.com

Френското предложение е най-доброто, което сме получавали досега. Той е най-доброто в сравнение с португалското и немското. Това заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска на днешното заседание на Външна комисия, където ще бъдат разгледани трите проекта на решения за започване на преговорите на РСМ за ЕС.

Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси с РС Македония може би ще бъде валидно до края на френското председателство. Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство, заяви тя.

ВИЖ ОЩЕ: Външната комисия за РСМ с бурно начало, Йорданов бесен

Вчера на заседание на МС външно министерство спази конституционната процедура и внесе проект на решение, което не беше прието, каза още външният министър в оставка. Причината е, че всички решения по въпроса за РСМ трябва да минат през Комисията по външна политика и да се вземат от НС.

„От това става ясно, че МС се държи неадекватно и ние трябва да вземем решението“, каза Даниел Митов.

Генчовска посочи, че проектът на протокола е част от целия пакет документ. Според нея той трябва да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Важно условие, за да се приеме Преговорната рамка е да се подпише протокола“, уточни външният министър в оставка, предаде БГНЕС.

Бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева също подчерта, че е важно протоколът да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Този протокол може да бъде подписан и без решение на МС“, добави тя.

Захариева обвини депутатите от ПП, че тупат топката и бавят обсъждането на трите проекта, за да не могат да влязат утре на заседание на НС. Тя беше подкрепена от депутата от ДПС Станислав Анастасов.

Във Външна комисия трябва да се разгледат трите проекта за решение за урегулиране на отношенията между България и РСМ, което на свой ред ще даде възможност за започване на преговори на РСМ с ЕС. Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и "Демократична България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай