Външната комисия за РСМ с бурно начало, Йорданов бесен

Ще бъдат разгледани три проекта на решения за започване на преговори на Северна Македония с ЕС

Външната комисия за РСМ с бурно начало, Йорданов бесен | StandartNews.com

Външната комисия ще разгледа три проекта на решения за започване на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз.

Заседанието обаче започна със скандал. Председателят на ПГ "Има такъв народ" Тошко Йорданов възропта срещу забележката, че е част от новосформиралото се мнозинство. Той настоя изслушването на министъра на външните работи Теодора Генчовска да отпадне като точка от дневния ред. От ГЕРБ призоваха да се запази добрия тон и да не се стига до провокации.

Като първа точка от дневния ред е представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване. Като точка втора по предложение на председателя на комисия са разглеждането на внесените три проекта за решения за РСМ от ДПС, ГЕРБ-СДС и "Демократична България".

По-рано от "Продължаваме Промяната" поискаха открито заседание на Комисията в присъствието на медиите.  Ангел Георгиев от "Възраждане" предложи отлагане на заседанието на комисията, докато не бъде представено това, което е направено от Министерския съвет. От ДПС и ГЕРБ-СДС настояха, освен обсъдени, проектите за решения да бъдат и гласувани от комисията.

Станислав Анастасов от ДПС подчерта, че вече има конкретни решения, които трябва да бъдат разгледани. „Ситуация днес е коренно различна от тази вчера“, каза той. Думата взе бившият външен министър Даниел Митов, който призова: „Ние от тук не трябва да излизаме без проект на решение, което да представим на залата. Предстои ни много сериозна работа“.

Според „Възраждане“ няма никаква причина да се взима основателно решение днес. От партията на Костадин Костадинов смятат, че първо трябва да се види какво са решили от Министерския съвет и да не се бърза. Несериозно е да се взимат решения по такива фундаментални въпроси само за няколко часа, казаха още от „Възраждане“.

Проф. Георги Михайлов призова „да не се заиграваме с въпроса за РСМ”. „За 168 часа да вземем решение, което с години е било забавено - такова отношение е най-малкото неадекватно. Ние сме се разбързали да се поклоним на някаква сцена. Моля ви, стойте до нацията си“, каза той.

Членовете на Комисията по външна политика отхвърлиха предложението на „Възраждане" за отлагане на заседанието.

„Разполагаме с много малко време, за да вземем едно изключително важно решение. Разбирам, че са внесени проекти за решение на НС, за да може този процес да се придвижи напред. Ние не сме запознати официално, защото тези проекти не са ни изпратени. Можем да дадем чисто експертно мнение”, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че от партията имат притеснения относно т. 2 на заседанието.  Той уточни, че не обвинява никого, а се опитва да вземе най-доброто и информирано решение относно обсъжданата тема.

Парламентарната група на „Възраждане” няма да подкрепи предложенията, защото смята, че този парламент е изчерпан и има нужда от предсрочни избори. Те не одобряват текстовете, защото, по думите им, не защитават българския национален интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай