Петък,

Ген. Събев: Сделката за F-16 е много добра

От: Редактори -
A
A
A

Конгресът на САЩ разреши продажбата на изтребители F-16 за България. Одобрено е изкупуването на цялостен пакет за осем многоцеливи изтребителя. Одобрената стойност е 2,9 млрд. лв. Първоначалната стойност на проекта, одобрен от българския парламент, е за 1,8 млрд. лв. с ДДС.

Впоследствие Народното събрание позволи на преговорния екип да се отклони от задължителните параметри. Сега Министерството на отбраната очаква цената да бъде в рамките на 1,2 млрд. долара, или около 2 млрд. лв.

„Това е много добра пакетна сделка. Максималната цена, която беше обявена в окончателния договор, няма да бъде такава и ще бъде сравнително по-ниска. Това дава възможност впоследствие да се закупят допълнителни въоръжения, модернизация и т.н.”, коментира пред бТВ ген. Съби Събев от Атлантическия съвет на България.

„Това, което е дадено като максимална цена, включва това, което ние искаме, но и допълнителни неща. Считам, че има възможност цената да се намали, но същевременно не трябва да се преминава една граница, отвъд която ще нарушим този пакет, който искаме”, коментира ген. Събев.

„Обучението на летци и техници изисква специализиран английски език. Ако те имат добра подготовка, може би ще се отреже малко от това”, допълни той.

По думите му колкото по-бързо подпишем договора, толкова по-бързо тези съвременни самолети ще бъдат доставени. Ако той се ратифицира от Народното събрание до края на месец юли, най-късно през 2022 г. ще започнем да ги получаваме, прогнозира ген. Съби Събев.

„България настоява за разсрочено плащане, а доколкото ми е известно САЩ иска предварително заплащане”, уточни още той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички