Газ или ядрена енергия? Ще заместим ли въглищата?

"Виждаме големи възможности и в "Белене", и в "Козлодуй", каза премиерът Борисов

Газ или ядрена енергия? Ще заместим ли въглищата? | StandartNews.com

"Зелената сделка" на Европа показва, че трябва да мислим с какво трябва да заместим въглищата, дали с газ, дали с ядрена енергия. Президентът Тръмп прати 11 експерти на "Белене", които да се уверят с очите си, че това, което съм им казал, е вярно, обяви по Дарик премиерът Бойко Борисов.

"Виждаме големи възможности и в "Белене", и в "Козлодуй", каза още той.

Според премиера думата на 2019 година е работа и отговорност. "Те са преплетени. Това е единственото важно нещо. Това, което човек направи можеш да го покажеш и аз винаги съм се ръководил от тази максима. Да оставям след себе си неща, които след това някои много десетилетия да се ползват", обясни той.

На въпрос какво е оставил след 2019 година, премиерът заяви, че метрото в София се строи, лостовете на "Хемус" са финансирани и се сторят.

"Там, където нямаше проекти, се проектират от инженери. "Струма" се строи на пълна скорост - тунели, аркади. Ще стигнем до Кресна в следващата година. Връзката със Сърбия на места се асфалтира. Има една тежка точка, защото там има горски склон и да минем през него, но огромната част се строи. Тези проекти завършени дадоха възможност държавата за първи път трите години подред да имаме повече износ за Германия, Франция, за ЕС, за развитите пазари. Така че не случайно всички кредитни агенции, всички наблюдатели, всички статисти категорично показват ръста, финансовата и икономическата стабилност и не случайно сме си поставили за следващата година и по-сериозни цели", допълни още той.

Относно президентът Румен Радев Борисов допълни, че не иска да говори за човек, който е призван да бъде обединител на нацията, а се държи като позиционен лидер, а всъщност е първият човек в държавата с най-голямата заплата, с най-големите привилегии.

"В същото време говори за собствената си държава като президент на чужда държава, която има враждебно отношение към България. Той като излезе в чужбина там говори само добре, за да това е факт и външните наблюдатели го знаят. А като дойде тук, освен критика към правителството друго няма. Но той не е казал една дума срещу БСП, срещу ДПС, не е казал една дума срещу управлението на неговата партия, която го направи президент. Президентът Радев е призван да бъде обединител на нацията, а се държи като позиционен лидер", сподели още Борисов.

"ЕК излезе и само преди месец и нещо мониторинговия механизъм падна, така както бяхме обещали в мандата на тази комисия. На всички нива са казали България е изпълнила совите критерии. Нещо повече преди няколко дни излезе статистиката на ЕК за цяла година в България са влезли под 200 емигранти. А през шенгенска Гърция 67 хиляди. А представете си България да има 67 хиляди мигранти", обясни още премиерът.

Борисов подчерта, че само за това, което са направили всички трябва да кажат браво на правителството, на граничарите, на всички останали български войни, които са защитили суверенитета, защитили са си границите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай