Галъп: Вотът е справедлив, изборите-не

41% искат оставка и смяна на правителството, а 34% - не, сочи изследване

Галъп: Вотът е справедлив, изборите-не | StandartNews.com

Абстрактно желание за промяна - без резки движения и предприемане на конкретни действия, имат българите в момента, сочи изследване на „Галъп Интернешънъл“, представено от социолога Първан Симеонов в бТВ.

Според данните 41% искат оставка и смяна на правителството, а 34% - не. 35% искат предсрочни парламентарни избори, но 40% не искат. 47% одобряват вота на недоверие към правителството, а 27% - не, докато 26% нямат мнение по въпроса.

„Когато питаме дали трябва да има вот на недоверие или оставка на правителството, интервюираните отговарят с „да“, но директно попитаме ли за избори, се долавя боязън и неохота“, каза Симеонов, който обяснява това нежелание с недоверие в демократичните процеси като изборите и че интервюираните не виждат алтернатива на управляващите.

69 % от анкетираните българи заявяват, че институциите са виновни за водната криза. "Повечето хора (47%) смятат, че е справедливо да има вот на недоверие. В това изследване се видя, че българите загърбиха политическите си пристрастия и отговориха по лични убеждения дали вотът е справедлив", каза още той.

"По време на "Апартаментгейт" данните изглеждаха по-тревожни за правителството", коментира социологът.
"Предполагам, че вотът на недоверие няма да мине. Просто защото малките играчи нямат план и не им се ходи на бързи избори. Целта на вота не винаги е да бутне правителството, а да предизвика дебат", подчертава Първан Симеонов.

Две трети от анкетираните по-скоро предпочитат, по принцип, дружествата за т.нар. комунални услуги да са държавни, 14% смятат, че е по-добре да са частни. Това може да се дължи на бавно свикване с пазарните механизми или желание за държавен контрол върху стратегически отрасли, смята Първанов, който отбелязва, че хората през последните 30 години са свикнали с пазарните отношения, но не и с разслоението.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай