Галъп: Разликата между БСП и ГЕРБ зависи от активността

ДПС и ББЦ се изравняват по нагласи, но електоратът им действа различно

Галъп: Разликата между БСП и ГЕРБ зависи от активността | StandartNews.com

София. При ниска избирателна активност по-вероятно е БСП да има повече гласове от ГЕРБ в изборите на 25 май, а при висока - ГЕРБ може да поведе, гласи новата прогноза на "Галъп Интернешънъл". Възможността ГЕРБ да има повече гласове зависи от степента на мобилизация на неговите привърженици. ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП, но до този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен, коментират социолозите.

ДПС ще бъде твърдо на третото място с около 400 хиляди гласа, прогнозират Галъп. След него се нарежда коалицията около „България без цензура" и ВМРО с очакван резултат над 200 хиляди гласа. ДПС и коалицията около ББЦ изглеждат с изравнен потенциал като декларативни нагласи в социологическите проучвания, но електоратите на двете формации са различни в степента на мобилизираност - електоратът на ДПС е традиционно по-активен в изборния ден, посочват изследователите на общественото мнение.

 Ако тенденциите, които наблюдаваме досега, се запазят, това са четирите формации, които ще преминат бариерата. Тя ще бъде около 150 хиляди гласа, но зависи от активността и може да варира.

Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. От днешна гледна точка двете формации могат да мобилизират по около и над 100 хиляди гласа, прогнозират социолозите.

Влизане на „Атака" и НФСБ би било изненада, се казва в анализа на "Галъп". Очакваните гласове за двете партии са по около и под 100 хиляди.

Очакваните мандати според данните на "Галъп" са: по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за ББЦ и коалиция, по 0 или 1 за АБВ и РБ.

Общо гласувалите се очаква да бъдат в широк диапазон около 2,5 милиона, което е между 35 и 40% спрямо списъчния състав на имащите право на глас.

Прогнозата на „Галъп интернешънъл" за предстоящите на 25 май избори за български представители в Европейския парламент почива на данни от изследвания, експертен анализ и политологична оценка, посочват социолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай