Габриел: Африка е ключов континент за сътрудничество при миграцията

Габриел: Африка е ключов континент за сътрудничество при миграцията | StandartNews.com

Външните аспекти на европейската миграционна политика бяха в центъра на дебат в Европейския парламент със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Обсъдено беше представеното от Комисията предложение за нова рамка за партньорство с трети страни.

Евродепутатът Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, Северна Африка и Близкия Изток, приветства в изказването си фундаменталната промяна в подхода на миграционната политика на ЕС. „Многократно съм призовавала за истинска интеграция на миграционната политика във външните политики на Съюза и за дипломация на миграцията. Това изглежда вече е факт на концептуално ниво. Остава да реализираме фундаменталната промяна в подхода към миграцията", заяви Мария Габриел. Според нея три важни неща трябва да останат във фокуса на вниманието. На първо място е необходимостта от задълбочен анализ на финансирането на европейската политика за миграция, включително на нейните външни измерения. Тя призова добрите практики, установени с изброените като приоритетни страни, да бъдат споделени и насърчавани. В същото време повдигна въпроса за нуждата от повишаване на ефективността на финансовите инструменти на Съюза, вкл.на Европейския фонд за развитие, и определянето на по-малък брой приоритети, но имащи по-голямо въздействие.

На следващ ред Мария Габриел подчерта ключовото значение на Африка като партньор в областта на миграцията. „За ефективно управление на миграцията е необходимо да бъде засилен граничния контрол между страните в Африка и да се контролират миграционните потоци на континента. В този контекст е важна и ролята на регионалните организации в Африка в новата рамка за партньорство», настоя зам.-председателят на Групата на ЕНП. Тя добави, че по отношение на причините за миграция е наложително да се постигнат резултати чрез сътрудничеството за развитие. "Нужни са повече усилия за намиране на работещи подходи и стимули. В същото време не бива да се пренебрегват икономическите и търговски инструменти като лост за реформи в областта на върховенството на закона и правата на човека. Нека бъдем внимателни в посланията към страните, които първоначално не са включени в списъка на приоритетните партньори в областта на миграцията", призова Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай