Габриел обедини 4 държави. Ключов ход за Шенген

Приеха обща декларация

Габриел обедини 4 държави. Ключов ход за Шенген | StandartNews.com

„Силната и ефективна свързаност изисква добре развита инфраструктура и безпрепятствено движение на хора и стоки. Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще допринесе за повишаване на устойчивостта и просперитета в целия регион и Европа“, това се посочва в обща декларация приета от България, Гърция, Румъния и Хърватия след четиристранна среща на ниво министри на външните работи, проведена в рамките на 78-ата  сесия на ОС на ООН, предаде МВнР.

"Срещата е знакова. Четирите държави сме членове на ЕС и НАТО, а това прави регионалното сътрудничество още по-значимо”, коментира вицепремиерът Мария Габриел. Сред дискутираните теми на четиристранната среща бяха инициативата „Три морета” и регионалната и икономическата свързаност.

Инициативата за общата декларация е на българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. „Потвърждаваме нашия ангажимент да работим заедно за свързаност в науката, образованието, енергетиката, технологиите и иновациите, за да осигурим по-устойчиво развитие за региона на Югоизточна Европа“, се казва още в документа. Предложената от вицепремиера Габриел декларация получи подкрепа от външните министри на Хърватия Гордан Гърлич Радман, на Гърция  Йоргос Герепатрицис и на Румъния Луминита Одобеску.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай