Четвъртък,

Г. Марков: ДПС показа червен картон на Радев

От: СТАНДАРТ -
Г. Марков: ДПС показа червен картон на Радев
A
A
A

Този 2 септември ще остане в историята на българската демокрация като забележителен с отрицателен знак. Случи се много неприятен опит за пуч, за метеж. Това заяви пред БНР Георги Марков, депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия, един от инициаторите на гладната стачка на 39-мата депутати през 1991 година.

"Такова чудо - да се докара в центъра на обновена София слама, сено, да се подпалват полицаи, да летят павета, да се напада националната полиция – беше много жалко“, каза той в предаването "Хоризонт за вас".

За първи път в 30-годишната история на президентската институция държавен глава си позволява да каже от трибуната на Народното събрание, че няма парламент и той е на площада, допълни Марков, за когото това "не са изтървани думи", а част от "концепцията на държавния глава – „Мутри, вън!“

ДПС участваше активно при избора на Желю Желев, на Петър Стоянов, два пъти на президента Първанов и сега на президента Радев. За първи път ДПС показа червен картон на собствения си президент, отказа се от него, коментира Георги Марков. ДПС се разграничава овреме от Радев, защото по думите на Марков е излязъл „от дрехата на държавен глава до такава степен, че няма връщане".

При хипотеза ГЕРБ да спечели изборите, с какви очи държавният глава ще посрещне „мутрата“ Борисов, за да му връчи мандата, попита Марков. „Или ще му каже: „Вън, мутро! Махай се, мафиот!“ и няма да зачете вота на избирателя.“

Поведението на държавния глава в момента Георги Марков определи като голям проблем. Той припомни, че е предлагал на ГЕРБ процедура за импийчмънт.

„Нарушил е 14 члена на Конституцията. Не искат импийчмънт. /…/ Според мен държавният глава трайно вече не е в състояние да изпълнява задълженията си. Той е афектиран, не е на себе си. Ще се вкара едно искане, ще се назначи една експертиза, международна, да го видят този човек в състояние ли е да бъде държавен глава. И това не искат".

За първи път от началото на прехода е много вероятно нито една партия да не вземе 1 милион гласа на изборите, изтъкна още Марков. Според него има криза на партиите, на личностите и изчерпване на политическите партии, а това ще доведе до фрагментиране на парламента и неспособност да се излъчват правителства.

„Ние сме обречени на парламентарна агония, парламентарна лудница, институционален хаос, за който не Конституцията е виновна. Той е личностен. При президента какво му пречи Конституцията – това си е характеропатия. Човекът е взел държавата за казарма“.

Марков е на мнение, че България „няма сили за Велико народно събрание“, а нашият политически елит е неспособен да излъчи качествени 400 депутати.

Конституцията е на близо 30 години и имаме близо 100 тълкувателни решения – някои от тях могат да се използват в бъдещата Конституция, смята Марков, който единствен като депутат от ГЕРБ не подписа проекта за нова Конституция.

„Първоначалният проект на ГЕРБ ме вбеси, той беше подигравка с правото. /.../ С това шега не бива, така да се внасят проекти. /.../ То беше срамна работа. Който го е правил, Борисов не знам какво да го направи. Да изчезва някъде! Не може такъв проект, такава мекица да се хвърля, защото е проект за Конституция…“.

Георги Марков определи като шега идеята на социолога Андрей Райчев президентът и премиерът да договорят компромисна фигура за преходен премиер.

„Парламентът решава кой да бъде премиер. Няма конституционен механизъм те двамата да решават кой е премиер. Нито в чисто човешки план това е възможно, нито политически е правилно. Това си е една шега на г-н Райчев. Това, което ГЕРБ трябва да направи, е не да разговаря с президента кой да бъде премиер, а да внесе искане за импийчмънт, за предсрочното му отстраняване от длъжност като неадекватен".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички