Фондациите влизат в търговския регистър

Фондациите влизат в търговския регистър | StandartNews.com

София. Вицепремиерът Зинаида Златанова ще предложи всички юридически лица да влизат в търговския регистър. Промяната обаче тепърва предстои да бъде „оформена", каза Златанова пред Дарик радио.

Правосъдният министър допълни, че внесеният от ГЕРБ вот на не я е изненадал, но според нея е безсмислен.

Тя защити министерството на инвестиционното проектиране, което според нея ще помага логистично по ключови проекти.

Вицепремиерът потвърди и че дипломата на Искра Фидосова е истинска, както правосъдното министерство съобщи в петък.

Златанова също така се надява, че страната ще има възможност да получи финансови средства за бежанците, евентуално когато те станат легални имигранти.

Общ регистър

Вицепремиерът ще предложи промяна на търговския регистър, като в него да влизат всички юридически лица - т.е. и фондациите и другите организации с нестопанска цел. Тепърва предстои да се оформи тази законодателна промяна.

В момента в търговския регистър се регистрират юридическите лица, извършващи търговска дейност, а тези с нестопанска цел влизат в Централния регистър юридически лица с нестопанска цел.

Подобна идея имаше и преди десет години. Тогава плановете бяха още по-амбициозни и предвиждаха регистърът да обедини търговския, имотния, този за особени залози, за юридическите лица с нестопанска цел и пр. под наименованието Електронен регистърен център. Това трябваше да стане поетапно, като започне със създаването на вече съществуващия търговски регистър. Крайният срок за завършена единна система беше заложен за 2006 г.

Златанова коментира и част от промените в регулаторните и лицензионни режими, които са предложени с цел намаляване на административната тежест. В ресора на Златанова има редица такси, които ще бъдат намалени.

Идеята да не е необходим подписът на нотариус при промяната на собствеността все още се обсъжда, каза Златанова, като допълни, че по-голямата част от обществото приема това предложение, но трябва да бъдат чути и мотивите на нотариусите.

Вотът и наследството на ГЕРБ

„Вотът на недоверие срещу кабинета е безсмислен, но не ме изненада", коментира Златанова. По думите й опозицията е престояла около месец в парламента и е несериозно за този кратък период да направи оценка на управлението.

Вицепремиерът бе категорична, че няма чистка на кадри, каквито обвинения идват от ГЕРБ.

„Ще отговоря и с два факта. През 2009 г., когато ГЕРБ пое властта, всички ръководители на оперативните програми бяха сменени. Когато дойдох в Министерството на правосъдието, заварих 84 незаконно назначени служители без квалификация. Не може в дирекция, в която се изисква юридическо образование, да назначавате икономисти", каза още Зинаида Златанова.

Критиките към новото министерство

„Министерството на инвестиционното проектиране няма да управлява европейски средства, а ще спомага с логистични дейности по ключови проекти", коментира вицепремиерът по повод дебата за необходимостта от новото ведомство.

По думите на Златанова има и други държави, включително и в Европейския съюз, в които има такова или аналогично министерства. Вицепремиерът даде пример с дейностите по кадастър.

„Да не се занимаваме с такива елементарни манипулации", призова Златанова.

Изчезнали документи

По отношение на казуса с дипломата на Искра Фидосова Зинаида Златанова обясни, че има документи за юридическото й образование, но липсват документите за стаж. Причината е, че през 2008 г. е имало наводнение в архива, който не е организиран по правилния начин, според Златанова, заради което доста документи са били унищожени. „Документите за стажа няма как да бъдат намерени и то не само за нея, а и за други хора. Те ще им бъдат изискани", каза още Златанова.

Тя допълни, че архивът ще бъде дигитализиран, за да се предотвратят подобни инциденти и работата с него да стане по-лесна.

Критиките към съдебната система и инвеститорите

Вицепремиерът Златанова бе категорична, че има нужда от реформа в правосъдната ни система. Тя цитира европейска класация, в която най-лошият показател за системата на правораздаването у нас е независимостта, като след нас са само Румъния и Словакия. На изказването на президента Росен Плевнелиев за германското списание „Фокус", че правосъдната ни система не работи добре, Златанова отговори: „Жалко, дано някой чужд инвеститор не се е отказал да дойде у нас заради изказването на президента".

По думите на Златанова, трябва да влезем в Шенген, когато се върне доверието към страната ни. Според вицепремиера „няма нищо лошо в това да изчакаме".

Сложният въпрос за бежанците

Според Зинаида Златанова страната ни има нужда от финансова помощ от Европа заради бежанската вълна и вече е поискана такава, но не бива да очакваме голяма сума. Вицепремиерът допълни, че трябва да се помисли и в перспектива, когато бежанците станат легални емигранти и тогава може да се работи по европейските програми.

„Когато говорим за бежанците, не дай боже никога, на никой български гражданин да се налага да бъде в такова положение. Нека подходим с разбиране!", коментира Златанова. Тя каза още, че страната ни изпълнява международни инструменти, които са признати от почти всички държави.

По думите на Златанова трябва да се направят промени в начина, по който се придобива българско гражданство - например: задължението да се говори български език. Въпреки че и в момента има такова изискване, е имало случаи, в които гражданство са получавали хора, които не владеят нашия език. „За мен българското гражданство не е стока за продан", каза още Зинаида Златанова. По думите й няма статистика колко от хората, получили български паспорт, реално живеят у нас. От тази гледна точка не бива да мислим, че всеки, който получи гражданство, ще допринася за развитието на страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай