Филип Тефтерчето разпусна парламента

Орешарски отчита 100-те дни на кабинета и на "Позитано" 20

Филип Тефтерчето разпусна парламента | StandartNews.com

София. Филип Тефтерчето разтури парламента. В последния работен ден за седмицата депутатите решиха да създадат комисия, която да разследва скандалния тефтер на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. За неин председател бе избран соцдепутатът Кирил Добрев, а за членове Емил Радев и Данаил Кирилов от ГЕРБ, Илиан Тодоров и Калина Балабанова от "Атака". От ДПС представители ще бъдат Мустафа Карадайъ и Митхат Метин, а от БСП освен Добрев член ще е и Екатерина Зайкова. Крехкият консенсус около анкетната комисия обаче развали кворума в пленарна зала. Част от депутатите на БСП излязоха, но от ГЕРБ видяха празните кресла и тутакси поискаха проверка на кворума, а веднага след това и те напуснаха. Така в залата се оказа, че присъстват само 108 депутати и зам.-шефката на парламента Мая Манолова обяви край на заседанието.

"Въпреки триковете на Миков с кворума пак не успя да прикрие избягалите от работа депутати от БСП, ДПС и "Атака". Даже два дни им се видяха много тежки и отидоха да ваканцуват", написа веднага в Туитър лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По-рано обаче негови депутати признаха, че трябва да напуснат по-рано парламента, тъй като заминават за Варна, където ГЕРБ прави голям младежки форум днес.

По време на дебатите за анкетната комисия Борисов заяви, ГЕРБ подкрепя създаването й, защото "всички спекулации там трябва да излязат наяве". "Това, което аз сезирах като вина на партията, бе действието на г-жа Фидосова. Затова и я отстранихме от изпълнителната комисия и като депутат", уточни той. "Моят извод е, че освободената вече Фидосова е упражнявала натиск и е използвала комисията за разчистване на политически сметки", коментира Добрев.

Дебатите по създаването на анкетната комисия обаче изместиха от дневния ред на депутатите отчета за 100-те дни на премиера Пламен Орешарски. Той ще се състои след завръщането на министър-председателя от Китай, където ще направи работно посещение от 8 до 12 септември. "Предстои заседание на Изпълнителното бюро, където ще разгледаме подробно цялостната оценка за работа на правителството", съобщи и лидерът на БСП Сергей Станишев. Премиерът вероятно ще присъства на заседанието на Националния съвет на червените, което е насрочено за 14 септември.

За пръв път има граждански диалог

Сергей Станишев, лидер на БСП

Факт е всъщност, че това правителство нямаше 100 дни, защото, ако бъдем честни, имаше протести от втория ден. Важното е, че правителството работи, и то на базата на ясни политически и икономически ангажименти пред българското общество и граждани. Не е имало правителство, което да е по-отворено за диалог с гражданското общество и да чува различни мнения от своето и да коригира своите действия. Покрай цялата пушилка и страсти, протести в една или друга посока, много често се губи съдържателният разговор и за това какви промени се правят. За първи път от десетилетия има намаляване цената на тока. След 4 години замразяване на всички социални разходи - те стават приоритет.

Монополите не падат от Сатурн

Лютви Местан, лидер на ДПС

Истинският критерий за оценка на кабинета "Орешарски" ще бъде качеството на предложения Закон за държавния бюджет за 2014 г. Най-важното изпитание за този кабинет е каква философия на Закона за държавния бюджет ще ни предложи правителството до края на октомври. Това е основният акцент на есенната сесия. Ако в този бюджет са заложени механизмите, които минимум ще охлабят примката на бедността и ще зададат нова политика, която да подобри бизнес средата, оценката ни ще бъде положителна. Друг важен въпрос е Законът за обществените поръчки. Монополите не падат от Сатурн. Те се създават в резултат на монополна политика. Очакваме този кабинет да провежда сериозна антимонополна политика. Управлението успя да премахне усещането за полицейщина.

Бойко писа двойки, отложи си сватбата


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов писа двойки на министрите от кабинета "Орешарски" и обяви, че отлага женитбата си, защото ще става отново премиер. "Пиша им слаби оценки за управление и отличен за откриването на построените от нас обекти, обясни Борисов. Според него управляващите показали, че нямат кадрови потенциал. "Йовчев се опитва да прави някои по-добри неща, но явно го натискат, за да провежда репресии към протестиращите", коментира Борисов. Положителна оценка бившият премиер даде на наследника си Орешарски за вдигането на обезщетенията за майчинство и помощите за първокласници. Веднага след това Борисов уточни, че отново се готви да е премиер и затова ще отложи женитбата си. За сметка на това обаче Борисов зарадва привържениците на футбола, като обеща да продължи с изявите си и отново да играе за "бистришките тигри". В края на изказването си бившият премиер съобщи, че е изпратил молба до Щатите да му възстановят профила във Фейсбук", който бе хакнат 24 часа след създаването му.

Депутатите от ГЕРБ влизат и в комисии

Депутатите от ГЕРБ ще работят и в комисиите на парламента. Това стана ясно от проекти за решения с подписите на зам.-председателите на парламентарната им група Красимир Велчев и Димитър Главчев. Така например бившият зам.-МВР министър влиза в мегакомисията за службите. Емил Радев пък отива в комисията за борба с корупция и конфликт на интереси, а Цецка Цачева и Красимир Ципов в тази за изборния кодекс. Бившата регионална министърка Лиляна Павлова ще следи за еврофондовете и за регионалната политика. Неофициално депутатите от ГЕРБ коментираха, че участието им в комисии е добро решение на ръководството им. Проектите за решения относно попълване на състава на парламентарните комисии вероятно ще се гласуват следващата седмица. Но още вчера част от избраниците започнаха да работят по внесени законопроекти в деловодството на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай