Филчев: Костов е крадец, заловен на място

Виновен съм много пред българите. Че не го тикнах в затвора, където му е мястото, призна бившият главен прокурор

Филчев: Костов е крадец, заловен на място | StandartNews.com

Експремиерът Иван Костов обяви в интервю за бТВ вчера, че нито един от главните прокурори на България във времената на прехода не се е представил добре и не е успял да вдигне престижа на българската прокуратура. Единственият, според, него, който най-много се е доближил до професионализма и разбирането за реформа в съдебната система бил Борис Велчев. Всички останали обвинители номер едно - преди и след Велчев - са изложили работата на прокурорската гилдия и на цялата съдебна власт, в общи линии очерта ситуацията Иван Костов.

Основна тема на интервюто бе и упрекът на Костов към прокуратурата, че готви репресия срещу него, тъй като НАП проверяват доходите му и са открили несъответствия в размер на 400 хиляди лева. Индиректно той бе най-критичен към бившия главен прокурор Никола Филчев, когото не назова по име, но посочи по период.

Професор Филчев даде интервю за БЛИЦ и Ивайло Крачунов, в което отправи директни обвинения към Костов.

- Гледахте ли тази сутрин интервюто на Иван Костов по бТВ?

- Видях един крадец, заловен на местопрестъплението, който гъгнеше, мазнеше се на властта, оправдаваше се пред финансовите органи и прокуратурата, че не бил крал, ами само спестявал и си управлявал добре милионите.

Но то беше толкова голямо и толкова силно смърдеше, че чак през екрана се усещаше вонята и изключих телевизора.

- Да обясним на читателите за какво става дума.

- От интервюто не можа да стане много ясно, защото Костов го усукваше и подчерта, че той създал данъчната администрация, затова тя трябвало да прояви милост и да не го закача. Още повече – като го подгонили се разболял и получил срив, ама сега се пооправил.

Доколкото разбрах Костов си е купил земя в Добруджа за няколко милиона,  защото там можело да има газ. До тук е разбираемо – да има един ден за децата. Но лошата неевропейска прокуратура и данъчната служба (която той създал) си позволяват да го питат моля ви се, „откъде има тез пари“.

Ставало дума за дребни пари – някакви петстотин хиляди лева. Как не получи срив от това че разсипа живота на милиони хора със своята алчност, Костов не ни обясни.  

С това интервю Костов бяга пред вятъра.

Ако прокуратурата му повдигнела обвинение, това щяло да е политическа провокация срещу неговата партийка преди изборите, посегателство срещу демокрацията и евроатлантическите ценности, които той олицетворява и защитава.

Нищо ново не е измислил. Това го практикува вече четвърт век. Хващат го да краде, а той скача като ужилен и крещи „Не е по европейски. Да се реформира прокуратурата. Да се измени Конституцията. Най-малкото – да се махне лошия главен прокурор“.

Според Костов излиза, че всеки крадец е борец за европейска прокуратура. Така злословеше и продължава да злослови той срещу всички главни прокурори, които не му прислужват, а му търсят отговорност за кражбите. Така скача срещу Татарчев, срещу Филчев, срещу Цацаров, а сега и срещу Гешев.

Само от Борето Велчев е доволен, защото първото нещо, което Велчев направи като стана главен прокурор е, да отиде на крака при протежето на Костов - разградския мишок милиардерът Прокопов и да му се поклони. Костов да хвали прокурор, това е най-лошата атестация за прокурора.

- Но трябва да проявим разбиране към г-н Костов. Той е искал да подсигури децата си. Един ден като се открие находище на нефт и газ в Добруджа,  децата му  стават  собственици на това находище и ще получават  някакви скромни приходи.  Дето се вика, всеки може да го направи това.

- Двуличието е за Костов начин на живот. По същото време когато Костов купува за милиони земя в Добруджа, жена му, за да покаже, че и тя е пострадала от фалита на КТБ, се оплаква, че взела хляб и мляко в магазина, но нямала пари да ги плати, та се наложило да ги остави в магазина. 

В същото време костовата щерка получава на месец по сто професорски заплати от КТБ за „консултации“ и още толкова за „наеми“. Отврат.

- Все пак г-н Костов излиза от европейски позиции. Той изучил всички европейски решения и подготвил десет страници препоръки и указания за прокуратурата, които предостави пред всички и на бТВ.

- Тези десет страници указания за прокуратурата, той заяви, че предал на протежето си – „гнома“ Атанас Атанасов да ги развява наесен по митингите срещу прокуратурата.

Нали Атанасов е по образование помощник-машинист на товарен влак (язък за достойната професия), та се налага счетоводителят Костов да му пише опорните точки за прокуратурата, по-точно как да мърсува наесен предизборно.

- Изглежда че г-н Костов добре познава технологията на оклеветяването и омърсяването на опонентите си и в частност - на прокуратурата.

- Прокуратурата не се занимава с Костов, а той цял живот върши действия, които попадат под ударите на закона  и когато прокуратурата му потърси отговорност, се хвърля с все сила да клевети и злепоставя прокурорите, защото така защитава себе си.

Такава мръсна война водеше срещу покойния Иван Татарчев. Такава мръсна война води той и срещу мен. Клевети, интриги, окепазяване чрез медиите, подслушване, проследяване и други – това са основните му инструменти, за да докаже, че прокуратурата е лоша, а той добър. А просто трябва по-малко да краде.

- Но Вие бяхте главен прокурор ?

- Виновен съм много пред българите. Че не го тикнах в затвора, където му е мястото.

Костов използва цялата държавна власт, с която разполагаше като премиер – контролираните от него парламент и правителство, контролирания съд чрез костовиста Иван Григоров, контролираните медии, неограничения финансов ресурс, чуждите посолства, за да ме злепоставя, да ме тормози и да избегне наказателна отговорност.

И той успя – не беше осъден. Жена му беше съдена за неплащане на данъци, но съдът на костовиста Григоров я оправда.

- Но защо г-н Филчев? За какво е виновен Костов?

- За това, че разсипа България. В резултат на хайдушката приватизация на Костов цялото държавно имущество премина в ръцете на десетина олигарси - негови приятели. Поради това днес българският народ е в толкова окаяно състояние - няма пари за заплати и пенсии, за здравеопазване и медицински грижи, за образование. Той унищожи икономиката и селското стопанство на България.

Той прокуди милиони българи в чужбина. Никога вече България няма да има икономика и селско стопанство, каквито имаше. Никога България няма да бъде девет милиона. И всичко това Костов нарича „демокрация и европейски ценности“.

За политика обаче не може да се търси наказателна отговорност. Всички разбойнически действие на Костов са облечени във формата на колективни решения – на Министерския съвет или на Народното събрание.

Поради това не може да бъде осъден за конкретно престъпление. Но Костов е осъден от народа. Той е на бунището на историята и винаги ще си остане там като ликвидатора на България.

- Но нали трябваше да се извърши приватизация, за да тръгнем по пътя на демокрацията и евроатлантическите ценности. Все пак това беше световна тенденция. Защо укорявате г-н Костов.

- Тия евроатлантически ценности служат да се замажат очите на хората и да се прикрие криминалния характер на приватизацията, която Костов извърши.

На народа той пробутваше лакърдии за демокрация, а в същото време организира разграбването на държавата. Да оставим личностните му качества, които будят само отвращение.

Този семпъл счетоводител се гордее, че преподавал  научен комунизъм и социалистическа икономика в университет. Но всъщност нищо не разбира от икономика. При управлението си Костов разсипа държавната икономика, но пък „оправи“ семейната си икономика.

Представете си в какво раздвоение на личността е изпаднал.

Денем Костов обучава студентите на социалистическа икономика, убеждава ги в предимствата на колективната държавна собственост, а вечер, с другарите от СДС, се бори за капитализъм и пропагандира частната собственост и приватизацията на държавното имущество.

Не му е било леко. И всичко туй от лакомия за власт и пари.

- Г-н Антон Тодоров в неговите книги извади на бял свят твърде неприятни свидетелства за преподавателския период от живота на г-н Костов ?

- Да, г-н Тодоров публикува ценни исторически изследвания, които трябва да се знаят и да не се забравят. Например става ясно, че Костов е изгонен от Университета за национално и световно стопанство поради некадърност и защото е задирял студентките.

На това по-простите хора му викат „курварлък“. Още има хора – братя и роднини на насилени студентки, които търсят Костов, за да го кастрират. Но не съм сигурен дали ще успеят…

Що се отнася до идеите на Костов за прехода, те претърпяха пълен крах. Либерализмът в глобалния свят се провали. Особено в икономиката. Икономическият либерализъм на Костов се свежда до това – всичко се решава от пазарната анархия, т.е. от само себе си. Няма нужда от никакви правила.

По този принципен въпрос Костов дълбоко греши, ако изобщо го е вълнувал. Това е основният въпрос за съотношението между  правила (ред) и свобода в обществото. Без държава, без държавна собственост, без държавна регулация не може да има успешна, добре развиваща се държава.

Китай е най-яркият пример за това. Само държавата се грижи за гражданите си.

Само държавата провежда дългосрочна социална политика на нарастване на доходите, пенсиите, подобряване на здравеопазването и образованието.

Другото  означава да чакаме от Гинчито, Вътю, Гатю, Митю, Кътю, Гаргов и други подобни да подарят на народа дворците си на френската ривиера и да си купят карта за почивния дом на профсъюзите на Нареченските бани…

- Костов и костовистите се оплакват, че днес нямало демокрация, а управляващите нарушавали разделението на властите и контролирали свободните медии ?

- Ще Ви дам един пример, а Вие сам си отговорете, дали е така. При управлението на Костов прокуратурата извика на разпит като свидетел народния представител от Разград Никола Николов – директор на „Агнешките главички“ и близък другар на Костов.

Той беше разпитан за приватизационна сделка в рамките на една предварителна проверка. Управляващите вдигнаха вой до Бога.

Министър-председателят и лидер на управляващата партия Костов, който контролираше парламента, олигарсите и медиите, свика екстрено съвещание на политическото ръководство на управляващата партия и излязоха със следната декларация: Ръководството на СДС подкрепя нашата приватизация и застава зад всеки един от нашите приватизатори.

Прокуратурата час по-скоро да завърши своята голяма проверка, защото иначе тя се нарежда до политическия ни противник БСП. Костов прочете тази декларация по телевизията и никоя медия не реагира, че той нарушава грубо разделението на властите, че накърнява независимостта на съдебната власт.

Напротив някои бяха доволни дори, че най-сетне „Костов натри носа на Филчев“. Казаха ни ясно: „Прокуратурата да се занимава с джебчийските кражби и да не рови в приватизацията. Иначе ще я превърна в агенция към Министерския съвет“. И опита, но не успя.

Къде бяха тогава днешните борци за разделение на властите, за независима съдебна власт? Къде бяха тогава независимите медии?  

Днес прокуратурата постоянно вика представители на управляващите на разпити, повдига им обвинения и ги предава на съд. Някои са дори осъдени. И как реагира премиерът Борисов ? Отнася се с уважение към решенията на прокуратурата и съда, а не ги оспорва.

Макар че едва ли са му приятни всичките решения. Впрочем той се отнасяше с респект към съда и прокуратурата и тогава, преди двайсетина години.

Ако сега управляващите си позволят да реагират както тогава Костов, ако четат декларации срещу прокуратурата по телевизията и заплашват съдебната власт, днес те едва ли ще оцелеят. Но тогава това беше възможно.

В крайна сметка Костов си отиде скоропостижно, а прокуратурата остана да си гледа работата в интерес на обществото.

- Защо Костов и неговите другари се страхуват Гешев да не бъде избран за главен прокурор?

- Когато кажем „Гешев“, костовистите чуват „затвор“. Затова толкова се страхуват от Иван Гешев и водят неистова борба с всякакви средства срещу избирането му. За да постигнат тази цел те са готови на всичко, включително и да дестабилизират държавата.

Иначе ги чака затвор. Няма да успеят. Г-н Гешев притежава необходимите качества, за да изпълнява задълженията си. Иначе бележки по неговата концепция може да се направят, но това няма решаващо значение.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай