ФБР поиска закон срещу терористите (ОБЗОР)

ФБР поиска закон срещу терористите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бюрото ще обучава наши прокурори как да съдят жестоките нападатели

Закон срещу терористите поиска ФБР от прокуратурата. Това стана ясно след среща на обвинител номер 1 Сотир Цацаров и директора на ФБР Джеймс Коми, който пристигна днес сутринта на посещение у нас. На срещата присъства и посланикът на САЩ в София Марси Рийс. Належащата необходимост от приемане на ново антитерористично законодателство с оглед на новите заплахи, е бил акцентът в разговорите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Българският главен прокурор е представил и антикорупционните мерки, предложени от държавното обвинение, с оглед превенция и противодействие на подобен тип деяния.

Директорът на ФБР се ангажира с възможността за практическо обучение на български прокурори за борба с тероризма. Коми е заявил, че първите действия по разследването са най-важни за успешното противодействие в подобни случаи. ФБР директорът е отбелязал още, че самото законодателство в САЩ позволява успешната работа на разследващите органи.
Борбата с киберпрестъпността и измамите в интернет са друг основен акцент, който е бил обсъждан по време на срещата. Това са били и основните теми при разговорите между премиера Бойко Борисов и Джеймс Коми. "Престъпленията в интернет и измамите във виртуалното пространство направиха света по-малък и в този смисъл България и Америка са съседи", посочи Коми на съвместна пресконференция в Министерския съвет с българския министър-председател. По думите му чрез интернет престъпниците са направили света по-малък.

"И ако искаме да преборим тези престъпления, в частност киберпрестъпността и тероризма, също трябва да стесним нашия свят, за да не може никой виртуален престъпник да се чувства недосегаем защото например се намира на другия край на земята", коментира в София бившия номер две в американското правосъдие. Коми, който наследи на поста Робърт Мюлер през 2013 г., който бе 12 години начело на ФБР и също е идвал в България при предишния мандат на Борисов, посочи, че директорът на такава служба да осигури приемственост от предшественика си и да стои извън значително политическо влияние, изпълнявайки отговорностите си по един професионален, а не политически начин. "Това е начинът, по който действаме в Америка, а се убедих, че и българският премиер мисли така", подчерта Коми. И обеща да се връща в България "предполагам много пъти, с оглед на важността на нашите отношения с България и българските служби". На свой ред Борисов благодари на госта си за ангажимента и обещанието, че ще продължи добрата работа, която България е имала и с предишния директор на ФБР, както и че е обещал, че ще бъде добър наш приятел в общите операции, по които действаме съвместно с ФБР дори в този момент". Такъв висок гост не сме имали досега, пошегува се Бойко в края на пресконференцията, на която не беше предвидена възможност за журналистически въпроси. Шегата на премиера бе заради високия ръст на шефа на ФБР, който видимо е над 2 метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай