Файненшъл Таймс: Широко разочарование от политическата класа

Файненшъл Таймс: Широко разочарование от политическата класа | StandartNews.com

София. Дясноцентристката партия на бившия премиер Бойко Борисов има малка преднина на провелите се в неделя избори в България, след като само преди три месеца неговото правителство бе свалено с най-големите улични протести в страната от средата на 90-те години на миналия век насам, коментира Файненшъл Таймс.

Вотът бе съпроводен с обвинения в опити за фалшификации, като той се проведе на фона на широкото разочарование от политическата класа. Социологическите проучвания отреждат на ГЕРБ 30,3%, докато социалистите получават 27%.

Изборите е малко вероятно да върнат вярата в политическата система след като недоволството относно бедността и икономическата стагнация през февруари извади хиляди хора по улиците в различни градове на страната.

Седем души загинаха след като се самозапалиха по време на протестите, които първоначално избухнаха заради повишаването на цените за отопление.

Анализаторите предупреждават, че евентуално ново правителство от Борисов може да доведе до нови протести или до продължително забавяне при формирането на нова администрация поради предстоящите сложни коалиционни преговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай