Фаталните грешки на ПП. Горещ анализ на Андрей Райчев

Той коментира и намерения на Бойко Борисов

Фаталните грешки на ПП. Горещ анализ на Андрей Райчев | StandartNews.com

"Няколко пъти посочвах грубата грешка на "Продължаваме промяната", че не взеха инициативата, а минаха в отбрана. Още когато Трифонов напусна коалицията, те трябваше сами да направят това, което стана сега. И междувременно им костваше три поражения, след като предприеха три грешни атаки – до една неуспешни.

Първата беше: „Ние ще останем правителство на малцинството, няма да можете да ни свалите!". Втората: „Ние ще завоюваме някакви депутати от Трифонов." И третата: „Ще спасим нашия председател на НС", коментира Андрей Райчев, цитиран от Факти.бг. .

Трябва да видим дали те ще преразгледат своето поведение или ще продължат същата линия. Дали ще се опитат да правят правителство в рамките на този парламент. От първото изявление на Василев аз чувам намерение да престанат да грешат и да отидат на избори.

Те са длъжни да приема ;мандата, но въпросът е какво ще правят после: дали ще излъчат Асен Василев или някого другиго и ще се опитат да сглобят правителство или ще го върнат. Този вариант ми се вижда много малко вероятен, те едва ли ще направят четвърта грешка. Защото едно такова развитие отново ще бъде изцяло в полза на Борисов.

То ще изглежда така: „Махнете Кирил Петков и Бойко Рашков и да направим правителство за една година, защото хората не искат избори." Това ще направи слабо правителство, през цялото време зависимо от прищявките на кого ли не, но Борисов може да си го позволи, защото реши въпроса си за Македония.

Ако ПП направят тази грешка, страната ще затъне в преговори и пазарлъци, а ПП ще се надупчат като Самарското знаме. Много малко вероятно е те да я направят – аз оценявам този вариант на не повече от 10%.

При него нещата не опират до това да се върне на власт. Казвал съм го вече пред ДВ: за него въпросът беше да излезе от изолация. А в момента вече е излязъл от изолация, практически. Всички преговарят с него, решенията пак опират до него, а тезата „Никога с Борисов и с ДПС“ просто вече не върви. Нещо повече: Борисов получи инициативата и в пълна степен се възползва от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай