Фандъкова: Увеличаваме контрола в градския транспорт

Фандъкова: Увеличаваме контрола в градския транспорт | StandartNews.com

Настояваме още повече да се увеличи контролът в градския транспорт, особено по рискови линии. Където е възможно, ще има постоянен контрол. Това заяви в ефира на "Нова телевизия" кметът на София Йорданка Фандъкова.

"По линиите, по които това се въведе, има ефект, но трябва да има и възможност за качване само от първа врата", коментира още тя.

По думите и контролът трябва да се засили, защото тогава нередовните слизат и не пътуват. "Звеното на общинска полиция подкрепя контрольорите. Няма връзка обаче между цената на билета и гратиса. Гратисът трябва да се бори с контрол", добави Фандъкова.

През последните години актовете, които се подписват, са чувствително увеличени. "Разбирам контрольорите, те са подложени на натиск. Това е свързано отново с ресурс, трябва повече назначени контрольори, повече общински полицаи. Хората постепенно ще започнат да пътуват редовни", обясни кметът на София.

Над 200 млн. лв. годишно са разходите на градския транспорт с модернизацията. 94 млн. лв. са приходите от билети, а 95 млн. лв. Общината дава всяка година за преференциалните карти", заяви Фандъкова.

По думите и 85% от всички пътуващи в градския транспорт в София, пътуват с карти, а 64% са с преференциални карти.

Това означава, че цената на пътуването се равнява на по-малко от 0,20лв. „Това са пенсионери, ученици, студенти", уточни Фандъкова, като припомни цените на картите. Тя подчерта, че алтернативи има за всички, желаещи да ползват столичния градски транспорт.

Кметът на София обясни още, че решението за цената на билетите и картите е експертно. Тя поясни, че за нея е важно хората да имат алтернативи да пътуват по–евтино и да се модернизира градският транспорт.

„Цената е толкова колкото струва и затова казвам, че трябва всички да знаят колко е", посочи още Фандъкова.

По думите ѝ, около 10 млн. лв. се дава за паркирането също за поевтиняването на картите и за осигуряване на линии, които не са много натоварени, но са необходими. Тя добави, че от Столична община настояват да се увеличи контрола в градския транспорт, за да се намалят гратисчиите в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай